Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα και ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στα νοσοκομεία, καθώς δεν έχει κοπάσει ο ρυθμός της διασποράς της νόσου, ανέφεραν οι επιστήμονες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ειδικά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι το ιϊκό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι πενταπλάσιο από αυτό της Αθήνας και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει αυξημένη για τις επόμενες 10 μέρες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 2.198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53,9% άνδρες.

Τα 4.675 (6,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 400 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 126 (31,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 383 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.165 θανάτους συνολικά στη χώρα, 473 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Β. Παπαευαγγέλου: Η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην Αθήνα έχουν καταγραφέι 492 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 491, ενώ τριψήφιοι είναι οι αριθμοί και σε άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και στη Θεσσαλία.

Στο «κόκκινο» είναι η Δράμα και η Πέλλα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 147 και 122 αντίστοιχα.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς 42 και 52 ετών.. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» σημείωσε μεταξύ άλλων. και έκανε εκ νέου έκκληση για την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

Μαγιορκίνης: Πενταπλάσιο ιϊκό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορτκίνης είπε ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι πενταπλάσιο από αυτό της Αθήνας και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει αυξημένη για τις επόμενες 10 μέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος, που στη Θεσσαλονίκη είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των μέτρων, έστω και αν φανεί από την επόμενη εβδομάδα μια επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων και μια μείσω του ρυθμού της διασποράς.

Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ήδη μια μείωση σε σχέση με την Αθήνα, κάτι που οφείλεται στο ότι το lockdown άρχισε νωρίτερα στην περιοχή αυτή της Βόρειας Ελλάδας και ότι η Θεσσαλονίκη είναι μικρότερο αστικό κέντρο από την Αθήνα.