Σήμερα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα προστασίας του πληθυσμού μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική και τον μεγάλο αριθμό των ασθενών, που είναι διασωληνωμένοι.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων είναι να επιβληθούν οριζόντια μέτρα στην πρωτεύουσα και σε όλη την Αττική, χωρίς να αποκλείεται και κάτι αντίστοιχο σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιδημιολόγους να καταρτίσουν μια λίστα με νέα πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία  θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Τι μέτρα πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι

Οι επιδημιολόγοι λοιπόν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες αποφάσισαν πως είναι αναγκαίο τα μέτρα να ληφθούν οριζόντια σε όλη την Αττική και όχι σε επίπεδο δήμων, όπως είχε ειπωθεί στην αρχή.

Το βασικό μέτρο που αποφάσισαν από κοινού είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται  να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα οι λοιμωξιολόγοι σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν να μειωθούν τα άτομα κάτω των 50 σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ έκριναν αναγκαίο να «μπουν στον πάγο» για λίγο καιρό (περίπου δύο εβδομάδες) οι συναυλίες και τα θέατρα.

Σε κάθε περίπτωση τώρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης αν θα κάνει πράξει όλες τις προτάσεις των λοιμωξιολόγογων ή θα είναι επιλεκτική.

Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα του παρουσιάσουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι κατέληξαν σε αυτές αφού ζύγισαν όλα τα δεδομένα. Έτσι η κυβέρνηση σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασίσει ποια θα επιβληθούν και ποια όχι.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωναϊό στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και αλλαγή στη λειτουργία των καταστημάτων στην Αττική με σκοπό να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Όσο για τα καταστήματα εστίασης αυτά θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 12:00 το βράδυ μέχρι νεωτέρας.

Ν. Σύψας: Σε όλη την Αττική τα μέτρα

Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας.

Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ενώ συμπλήρωσε ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Χαμένοι στη μετάφραση» οι κατασκευαστές της μάσκας

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες που διανεμήθηκαν χθες στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση» εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί, δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις.

«Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο,  ήταν σαφές- αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου» επισήμανε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.