Δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ακόμα έξαρση κρουσμάτων, αλλά μάλλον βρισκόμαστε σε «φθίνουσα ανοσία» όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας για τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τα τελευταία στοιχεία για τον κορωνοϊό, που δείχνουν αύξηση 14% στα κρούσματα και 11% στις εισαγωγές, ο κ. Λουκίδης τόνισε:

«Συμβιώνουμε εδώ και πολύ καιρό με τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με την ποιοτική συμβίωση. Το βλέπουμε μέσα από τις νοσηλείες, όπου τα στοιχεία δεν διαφέρουν σε σχέση με αυτά που βλέπαμε το τελευταίο εξάμηνο. Αφορούν κυρίως σε μεγάλους ανθρώπους με πολλά παρακείμενα νοσήματα, χωρίς πλέον τη μεγάλη πίεση των πνευμονιών και των αναγκών για χορήγηση οξυγόνου».

Ο κ. Λουκίδης εξήγησε πως υπάρχει αύξηση των περιστατικών γιατί πλέον ζούμε σε μια κοινωνία εντελώς ελεύθερη, ενώ έκανε λόγο και για «φθίνουσα ανοσία», καθώς οι επαναλοιμώξεις είναι αρκετές, κυρίως γι’ αυτούς που είχαν νοσήσει πριν από τον Δεκέμβριο του 2021.

Για τον αναπνευστικό ιό RSV

Σχετικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV ο κ. Λουκίδης είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι ήταν πολύ γνωστός στα παιδιά και μάλιστα είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην πιθανή ανάπτυξη άσθματος στις μικρές ηλικίες. Ωστόσο, σε αυτή την φάση που είμαστε ελεύθεροι και συγχρωτιζόμαστε, μπορεί να προσβάλλει και ενήλικες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε ότι χρειάζεται προστασία στους ευάλωτους, ενώ σχετικά με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, επανέλαβε κυρίως πρόκειται για ανθρώπους αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας, με συνοδά νοσήματα, ενώ σημείωσε ότι αρκετοί από αυτούς δεν είναι εμβολιασμένοι.

Προειδοποιήσεις για υψηλά επίπεδα άλλων ιών

Ενώ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι Υγείας στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άλλων ιών, καθώς επιστρέφει η καθημερινότητα πριν από την πανδημία και πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα παιδιά, δεν έχουν ανοσία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς σε χιλιάδες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανίχνευση των ιών, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Η επιστροφή της γρίπης

Τουλάχιστον 4.300 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στα νοσοκομεία την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη σε μια δεκαετία και σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία των CDC. Η εποχή της γρίπης ξεκίνησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009.

«Ο εμβολιασμός θα προλάβει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία»

Με την αύξηση των κρουσμάτων RSV, γρίπης και Covid-19, τα νοσοκομεία αναμένεται να πληγούν για ακόμα έναν χειμώνα, αναφέρει ο Dawn O’Connell, βοηθός γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των ΗΠΑ.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο για τη γρίπη όσο και για τον ιό SARS-CoV-2 υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ ο RSV είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηλείας μικρών παιδιών, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Η εποχή της γρίπης και η πίεση στα νοσοκομεία

Όσον αφορά την εποχή της γρίπης, η πίεση στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι τόσο εξουθενωτική για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εάν τα κρούσματα είναι σχετικά ήπια. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της εγχώριας ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για ένα πιο λοιμογόνο στέλεχος γρίπης.

Ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, ο οποίος παρακολουθεί τους αναπνευστικούς ιούς για το PolicyLab στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κηρύξουμε νοσοκομειακή κρίση. Μια κρίση ψυχικής υγείας των νέων και μια πανεθνική έλλειψη παιδικών κρεβατιών έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να χειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αλλά τα νοσοκομεία ενηλίκων είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν λόγω της πλειονότητάς τους.

Οι κρατικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παροτρύνουν τους γονείς και τις οικογένειες να λάβουν προφυλάξεις τώρα για να είναι υγιείς και να αποφύγουν την πίεση στα νοσοκομειακά συστήματα, αναφέρει η Anne Zink, κορυφαία αξιωματούχος Δημόσιας Υγείας στην Αλάσκα και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτειακής και Εδαφικής Υγείας.

Παραμένει η σύσταση για μάσκα και πλύσιμο χεριών

Αυτές οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν την ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια, την παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νόσησης και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Συχνά υποβαθμίζεται στις κυβερνητικές συστάσεις η χρήση μάσκας, ένα μέτρο που σπάνια υιοθετήθηκε κατά τις προηγούμενες εποχές του αναπνευστικού ιού, αλλά έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην άμβλυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η έλλειψη έκθεσης σε άλλους ιούς όταν ο πληθυσμός τηρούσε κοινωνική απόσταση και φορούσε μάσκες για να αποφευχθεί η νόσηση από Covid-19 έχει συμβάλει στην τρέχουσα κατάσταση, λένε οι ειδικοί. Η τακτική έκθεση σε αναπνευστικούς ιούς που συνήθως εκδηλώνεται και που ενισχύει την ανοσία χρόνο με τον χρόνο δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια.