Πολλές χώρες στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη λαμβάνουν αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είτε επιβάλλοντας περιορισμούς αφίξεων στα σύνορα, είτε εκδίδοντας οδηγίες για τους πολίτες τους, που βρίσκονται σε αναβρασμό, όπως στη Σερβία.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε ότι από σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου, όσοι πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιθυμούν να εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας υποχρεούνται να προσκομίζουν στις συνοριακές διαβάσεις αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, το αργότερο 72 ώρες πριν την άφιξη τους.
Οι τέσσερις παραπάνω χώρες θεωρούνται χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και θυμάτων της Covid-19 το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο και η υγειονομική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς εδώ και πάνω από ένα μήνα παρατηρείται αναζωπύρωση της επιδημίας.
Μάλιστα τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 163 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 5 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 7.046, ενώ 359 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο έχασαν τη ζωή τους.
Ανησυχία για την μεγάλη έξαρση στα Βαλκάνια
Τα Βαλκάνια είναι πλέον η νέα εστία του κορονοϊού στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με επιμέρους μέτρα, αποφεύγοντας νέο lockdown. Άλλες χώρες στη Γηραιά Ήπειρο είτε κλείνουν τα σύνορα, είτε εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για βαλκανικά κράτη.
Η χαλάρωση των μέτρων έφερε ουσιαστικά ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης κορων, με κυριότερη εστία τη Σερβία, που καταγράφει ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 350 σε ένα 24ωρο. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση ανακάλεσε αυτή την απόφαση που είχε ανακοινώσει μόλις μία ημέρα νωρίτερα, μετά από μια νύχτα ταραχών και βίας στη σερβική πρωτεύουσα.
Στην Αλβανία τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.100 κρούσματα από 1.300 που ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 83, μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί. Κύριες εστίες διάδοσης της Covid-19 παραμένουν τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα, κυρίως στα Τίρανα.
Η επιδείνωση της κατάστασης έχει πυροδοτήσει πολιτική διαμάχη στη χώρα. Η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιαφορία για την υγεία των πολιτών και εγκατάλειψη των προστατευτικών μέτρων. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της.
Στη Βοσνία γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται ζητώντας αυξήσεις καθώς εργάζονται ασταμάτητα.
Στο Κόσοβο ισχύουν εδώ και δύο μέρες περιορισμοί στην κυκλοφορία. Μετά τις 9 μπαρ και εστιατόρια θα είναι κλειστά στην Πρίστινα και άλλες περιοχές.
Στη Ρουμανία, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες, μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Αυστηρά μέτρα από την Αυστρία
Η Ρουμανία, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, εντάσσονται στη νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Αυστρία. Οι πολίτες της θα πρέπει να αποφεύγουν και αυτές τις χώρες μετά την προειδοποίηση πριν λίγες μέρες για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κόσοβο.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε νέες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ανατολική Αυστρία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων με Covid-19 που προκαλούνται από άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Υπογράμμισε ότι η κατάσταση, δυστυχώς, επιδεινώθηκε στα Βαλκάνια και στα κράτη της Βαλτικής, ενώ επισήμανε ότι πληθαίνουν στην Αυστρία τα κρούσματα που προέρχονται από τα ανατολικά.
Την Τετάρτη η Ολλανδία έκλεισε ξανά τα σύνορά της για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Οι προκλήσεις της Covid-19 και της γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου.
Οι πέντε γερμανόφωνες χώρες συμφώνησαν ότι η έγκαιρη και προσεκτική προετοιμασία για την επόμενη περίοδο γρίπης είναι σημαντική για την αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και πως η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνδυασμό μέτρων.