Την εκτίμηση ότι το επόμενο καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε ξεμπερδεύψει από την πανδημία διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας όμως για ένα πολύ  δύσκολο φθινόπωρο, που θα πλήξει ιδιαίτερα τους ανεμβολίαστους.

Ο καθηγητής Ν. Σύψας, που θεωρείται από τους πιο σοβαρούς και έγκριτους, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», αναφέρθηκε στην ευρεία διασπορά της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ. Όπως είπε, το φθινόπωρο θα ζήσουμε πολύ δύσκολη φάση.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και ως εκ τούτου, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

Συνεπώς, μετά το Φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και θα τελειώσουμε με την πανδημία.
Ανάλογη άποψη ως προς της απαλλαγή από τον κορωνοϊό έχει εκφράσει και ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, λέγοντας ότι άλλες δύο φορές θα προκαλέσει κύματα ο ιός και μετά θα εξαφανιστεί…