Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Βασίλη Πάϊκο, που έφυγε χθες από τη ζωή, σκορπώντας θλίψη στους οικείους του και στους πολυπληθείς φίλους του στο Μεσολόγγι, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Βασίλης Πάικος ήταν εξέχουσα μορφή στα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας με μακρά θητεία στον τύπο, αλλά και στο ραδιόφωνο.

Ήταν επί 25 χρόνια επικεφαλής της κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, μέχρι το 2010 και στη συνέχεια αρθρογράφος και σύμβουλος έκδοσης. Ήταν επίσης ένας από τους πρωτεργάτες του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, ενώ δίδασκε δημοσιογραφία σε ιδιωτικές σχολές και σε εργαστήριο σπουδών.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, της οποίας ήταν τακτικό μέλος, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η είδηση του θανάτου του Βασίλη Πάϊκου σε ηλικία 78 ετών, συγκλόνισε τους οικείους του, τους συναδέλφους του, αλλά και την κοινωνία του Μεσολογγίου, την πόλη που αγαπούσε βαθιά ως ιδιαίτερη πατρίδα του, αφού εκεί μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην ιστορική Παλαμαϊκή Σχολή.

Η τοπική εφημερίδα “ΑΙΧΜΗ” σε πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρει:

Σε ηλικία 78 ετών, μετά από μακρά ασθένεια «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Πάϊκος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι και το αγάπησε έντονα και παθιασμένα.

Ο Βασίλης Πάικος ασθένησε τον περασμένο Αύγουστο από μια βαριά πνευμονία που τον οδήγησε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μεγάλο διάστημα. Κατάφερε να συνέλθει λίγο, όμως δυστυχώς οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και σήμερα το απόγευμα «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Βασίλης Πάικος αρθρογραφούσε επί χρόνια στην ΑΥΓΗ, ενώ ήταν σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα. Παράλληλα ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84.

Η οικογένεια Πάικου εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι το 1939 καθώς ο πατέρας του, που καταγόταν από τα Καλάβρυτα, ήταν Διευθυντής των Αλυκών. Ο αείμνηστος Βασίλης Πάϊκος σπούδασε γεωπονική, όμως τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Η οικογένεια έμεινε στο Μεσολόγγι μέχρι το 1963 όταν ο πατέρας του συνταξιοδοτήθηκε.

Παρόλο που ζούσε στην Αθήνα ποτέ δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του Μεσολόγγι. Διατήρησε φιλίες όπως αυτή με τον Νίκο Κορδόση (διευθυντή του σπουδαίου πνευματικού κέντρου Διέξοδος) που ήταν μια φιλία αδελφική και βαθιά.

Τουλάχιστον πέντε  φορές τον χρόνο ο Βασίλης Πάϊκος επισκεπτόταν την πόλη και συναντούσε τους φίλους του, κάνοντας εδώ τις διακοπές του.

Βοηθούσε αθόρυβα ανθρώπους που είχαν ανάγκη, είχε δωρίσει στην «Διέξοδο» πολλά αντικείμενα, ενώ είχε στηρίξει ιδιαίτερα την δημιουργία του Μουσείου Άλατος. Στις Γιορτές Εξόδου ήταν πάντα παρών και παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις με μεγάλη συγκίνηση.

Η βαθιά αγάπη που έτρεφε για το Μεσολόγγι δεν έσβησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Πάικου:

«Γνώριζα προσωπικά τον Βασίλη Πάικο. Αν και πολιτικά διαφωνούσαμε, εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Στην οικογένεια και τους οικείους του θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια από Αλ. Τσίπρα

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Βασίλη Πάικου εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter.

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Βασίλη Πάικο. Τον εξαίρετο δημοσιογράφο με τη δυσεύρετη ευρυμάθεια. Τον σύντροφο και αγωνιστή της Αριστεράς από τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα. Τον δάσκαλο εκατοντάδων παιδιών που δίπλα του έγιναν δημοσιογράφοι. Τον ακέραιο και ευγενή άνθρωπο.

Στο μισό αιώνα προσφοράς του στη δημοσιογραφία και την Αριστερά πορεύτηκε πάντοτε με βάση τις αξίες του και το σπάνιο ήθος του. Γι’ αυτό και είχε κερδίσει το σεβασμό όλων. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους».

ΣΥΡΙΖΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του δημοσιογράφου Βασίλη Πάικου απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνοντας λόγο για έναν επαγγελματία με “δημοκρατικές αρχές και με σπάνια ευρύτητα γνώσεων” που “κράτησε ψηλά την τιμή της δημοσιογραφίας σε μια εποχή που δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται έντονα”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

“Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Βασίλη Πάικου, ενός ξεχωριστού δημοσιογράφου και σκεπτόμενου πολίτη.

Ο Βασίλης Πάικος εμπνεόμενος πάντα από δημοκρατικές αρχές και με σπάνια ευρύτητα γνώσεων κράτησε ψηλά την τιμή της δημοσιογραφίας σε μια εποχή που δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται έντονα.

Πέρα όμως από δημοσιογράφος, ήταν και ένας μεγάλος δάσκαλος για εκατοντάδες νέους και αποτελούσε ο ίδιος με το παράδειγμά του πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχει να μαθητεύσουν δίπλα του.

Σε όλη του τη διαδρομή κινήθηκε απαρέγκλιτα στη βάση των αξιών της Αριστεράς και του δημοκρατικού διαλόγου, ενώ στάθηκε με θάρρος πάντοτε, ακόμα και σε στιγμές που δεν ήταν κάτι εύκολο ή αυτονόητο, απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και εκτίμηση, με την ελπίδα πως οι νέοι δημοσιογράφοι που δεν τον γνώρισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.