Περίπου 14.000  μαθητές και εκπαιδευτικοί ανιχνεύτηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με τα self test, που έγιναν χθες, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, που αναφέρει ότι αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν κανονικά.

Κρίνεται ότι “όλα αυτά τα κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού”, αναφέρουν επιστήμονες και κυβερνητικές πηγές.

“Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας σε 1,6 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, επειδή έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι ενώ τώρα είναι και οι εμβολιασμένοι.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Χριστούγεννα διατέθηκαν μόλις 600.000 από τα δωρέαν self test για την περίοδο των εορτών, από τα 7 εκατομμύρια που είχαν δικαίωμα να παραλάβουν οι πολίτες.

Ολος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα το απόγευμα νέο δεύτερο τεστ, για την προσέλευση στο σχολείο αύριο.

Από αυτά τα 14.000 εν δυνάμει κρούσματα, τα περισσότερα αφορούν σε μαθητές οπότε και απουσιάζουν σήμερα από τις τάξεις. Ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος με βάση τα τεστ που έγιναν σήμερα.

 Πρώτη μέρα στο σχολείο με φόβο για πολλά κρούσματα

Στα σχολεία επέστρεψαν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί ωστόσο οι φόβοι για έκρηξη των κρουσμάτων παραμένουν μεγάλοι.

Το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές των εορτών χτύπησε σήμερα στα σχολεία όλης τη χώρας, με περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να επιστρέφουν στις φυσικές τους τάξεις με αυξημένα μέτρα προστασίας, φορώντας τη μάσκα τους και με τα αρνητικά αυτοδιαγνωστικά τεστ ανά χείρας.
Χαρούμενοι για την επιστροφή τους δήλωσαν οι περισσότεροι μαθητές, ωστόσο όπως λένε  φοβούνται μην κολλήσουν. «Χαίρομαι που επέστρεψα στο σχολείο αλλά φοβάμαι κιόλας μήπως κολλήσω γιατί πρέπει να κάνω και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Έχω αντισηπτικά μαντηλακια μαζί μου και πρέπει να φοράμε όλοι σωστά τις μάσκες μας για να μην κολλήσουμε», λέει μια μαθήτρια.

Την ίδια ώρα ανήσυχοι είναι κάποιοι γονείς, οι οποίοι όπως λένε, φοβούνται τώρα που τα κρούσματα είναι στα ύψη. «Είμαστε αρκετά ανασφαλείς που φέρνουμε τα παιδιά στο σχολείο αυτή την περίοδο που τα κρούσματα είναι στα ύψη αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς .Είχαμε δικά μας self test , αγοράσαμε κιόλας και τα παιδιά μας πλέον είναι πολύ εκπαιδευμένα με το πως πρέπει να απολυμαίνονται σωστά στο σχολείο», είπε ένας από τους γονείς.