– Θα επικρατήσει σε όλον τον κόσμο μέχρι το τέλος καλοκαιριού, με το 90% των νέων λοιμώξεων.-

– Οι δύο δόσεις εμβολίων προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου σε ποσοστό 96% για το Pfizer και 92% για το AstraZeneca.-

– Πάνω από 80% η απαιτούμενη ανοσία για το τείχος προστασίας.-

 

Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. ενώ 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, ανέφερε  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν, είπε η καθηγήτρια και επισήμανε ότι το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκαν στην πρόοδο που παρουσιάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες που αφορούν τα εμβόλια.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ των ανθρώπων και των ιών. Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να τρέξουμε και εμείς, πρόσθεσε αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η Δέλτα αναμένεται να είναι το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια και από αυτό θα προέρχεται το 90% των νέων λοιμώξεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.

Πάνω από 80% εμβολιασμένοι για τείχος ανοσίας

Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος. Το τείχος πρέπει να  υψωθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.

Σημαντικό είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.

Για το στέλεχος Δέλτα οι δύο δόσεις προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου σε ποσοστό 96% για το Pfizer και 92% για το AstraZeneca. Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα άλλα εμβόλια.

Αντίθετα, η προστασία μετά από μία δόση είναι της τάξεως του 30%, επομένως αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών, και με δύο δόσεις.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους.

Πιο επικίνδυνος ο ιός της παραπληροφόρησης

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική αλλά όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί αλλά να επιταχυνθεί. Αυτοί που πρέπει να πεισθούν είναι οι νέοι, οι αναβλητικοί και «τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφορόρησης».Και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Οι επιστήμονες μελετούν εμβόλιο με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.