Έφυγε σήμερα (Δευτέρα) από τη ζωή ο Αριστείδης Ποζρικίδης, ένας άνθρωπος της ΔΕΘ, που αγάπησε τη Θεσσαλονίκη και την υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις, που στάθηκε στο πλευρό του μικρομεσαίου επιχειρείν και οραματίστηκε μια καλύτερη πόλη.

Ο Αριστείδης Ποζρικίδης, με πολυετή προσφορά στα κοινά, επί χρόνια αντιπρόεδρος και μέλος του δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo, και πατέρας του διευθύνοντος συμβούλου του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκου Ποζρικίδη, είχε ενεργό δράση στη ζωή της πόλης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της από πολλές, διαφορετικές θέσεις.

Μακρά πορεία και προσφορά στα κοινά

 Ο Αριστείδης Ποζρικίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 από γονείς πρόσφυγες. Παντρεμένος με την Χρυσούλα και πατέρας τριών αγοριών, υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό και μετά δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του εμπορίου.

Στα χρόνια της Κατοχής, αν και νεαρής ηλικίας, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής ως μέλος του ΕΔΕΣ και του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ο Γενικός Αρχηγός των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών, Ζέρβας Ναπολέων, τού απένειμε χρυσό μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1942 – 1944.

Ασχολήθηκε με τα κοινά και από το 1984 έως το 2005 εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ το 2006 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρός της. Επίσης, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 1997. Παράλληλα, διετέλεσε μέλος διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, από την οποία του απονεμήθηκε Τιμητική Διάκριση στις 4 Νοεμβρίου 2017 για την συνεισφορά του.

Υπηρέτησε ως μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ επί μία 20ετία διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στην οποία επί χρόνια υπήρξε και αντιπρόεδρος. Μάλιστα, για την μακρόχρονη προσφορά του στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της πόλης, τού απονεμήθηκε στις 16 Ιουλίου  2008 το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με την πλούσια κοινωνική του δράση δραστηριοποιήθηκε και στον χώρο των επαγγελματιών αυτοκινητιστών. Αστικός λεωφορειούχος από το 1953, πρόεδρος του Σωματείου «Μέγας Αλέξανδρος» από το 1964 μέχρι το 2014, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ επί μια 20ετία, αναγορεύθηκε επίτιμος πρόεδρος του Οργανισμού.

Τέλος, υπήρξε ενεργό μέλος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Θεσσαλονίκης, με πλούσιο κοινωφελές έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με συνεχές ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα και τα θέματα της Μακεδονίας, και του Σωματείου «Άγιος Βασίλειος – Βασιλειάδα» .

Ψήφισμα του δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Αριστείδη Ποζρικίδη, συνήλθε έκτακτα και αποφάσισε τα εξής:

1.Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος την ανείπωτη και βαθιά του θλίψη, καθώς και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

2.Να καταθέσει χρηματικό ποσό εις μνήμην του σε ίδρυμα που θα προτείνει η οικογένεια του εκλιπόντος.

3.Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον Τύπο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, και ώρα 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Αριστείδη Ποζρικίδη εκφράζει το ΕΕΘ

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Επιθυμώ να εκφράσω την θλίψη και την οδύνη της Διοίκησης και των μελών του ΕΕΘ αλλά και την προσωπική μου του για το θάνατο του επί σειρά ετών μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του και Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης Αριστείδη Ποζρικίδη.

Ο εκλιπών υπηρέτησε για πολλά χρόνια συλλογικά όργανα και φορείς της Αγοράς και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, κατά τα οποία κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με σημαντικές βελτιώσεις και επιτεύγματα.
Ως μέλος του ΔΣ του ΕΕΘ διακρίθηκε για τη συνέπεια του ως προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του αλλά και για την αποτελεσματικότητα και την ευρηματικότητα του.
Ως Πρόεδρος της Ο.Ε.Ε.Θ. αλλά και ως αιρετός σε Σωματεία, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες εργάστηκε μεθοδικά και σκληρά για  την επίλυση των προβλημάτων του χώρου των Επαγγελματιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στον οποίο από νεαρός ανήκε.
Θα μας λείψει η ζωντάνια και η εργατικότητα του, η άψογη συμπεριφορά του αλλά και ο ανθρώπινος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τα πάντα και τους πάντες.
Αποχαιρετούμε τον δάσκαλο, τον εμπνευστή, τον μέντορα.
Πρόεδρε Αριστείδη, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ…
Άλλωστε, υπάρχουν τόσα πράγματα που πέτυχες στο χώρο μας και θα σε θυμίζουν για πάντα.
Το Ε.Ε.Θ. αποφάσισε:

  • Να παραστεί αντιπροσωπεία του ΔΣ και της Διοικητικής Επιτροπής στη νεκρώσιμο ακολουθία.
  • Να εκφωνηθεί επικήδειος εκ μέρους του ΕΕΘ.
  • Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, την προσεχή Τετάρτη.
  • Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του να ονοματοδοτήσει την Αίθουσα Συσκέψεων του ΕΕΘ,  «Αριστείδης Ποζρικίδης».