Η λαίλαπα του κορονοϊού, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη δεν φαίνεται εύκολο να αναχαιτιστεί, κάτι, που επιβάλλει μια σειρά από αλλαγές στη ζωή των πολιτών όλων των ηλικιών.
Η πρώτη και μεγάλη αλλαγή είναι ο περιορισμός στην κυκλοφορία των ανθρώπων και το κλείσιμο στα σπίτια, με αποφυγή παρουσίας σε χώρους συνωστισμού, αλλά και σε καφετέριες, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφους κ.λ.π.
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις, δείχνοντας υπομονή και καρτερία, δεδομένου ότι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, αφού μόνα μέσα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας θα είναι οι υπολογιστές, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις.
Αν συνεχιστεί η εξάπλωση της μάστιγας θα είναι κάτι, που θα σημαίνει ότι και οι νεότερες γενιές θα ζήσουν μια οδυνηρή εποχή, όπως συνέβη με τις παλιότερες, που βίωσαν τις συνέπειες φονικών επιδημιών, ελλείψεων, πείνας, ξενιτιάς κ.λ.π.
Η παγκόσμια κοινότητα ελπίζει πως η εμφάνιση του κορονοϊού θα είναι περαστική, όπως έχει συμβεί και με άλλες ανάλογες περιπτώσεις, που όμως ήταν πιο ελαφράς μορφής. Ωστόσο είναι πλέον δεδομένο ότι κάποιες συνέπειες, όπως αυτές στην οικονομία και στην εργασία θα μείνουν και θα μπουν στη ζωή των πολιτών σε μόνιμη βάση.
Οι αλλαγές σε οικονομία και εργασία
Σε ένα σχετικό άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνονται οι βασικές αλλαγές στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις συνθήκες εργασίας:
Σημαντικές αλλαγές στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, οι οποίες πιθανότατα «έρχονται για να μείνουν» σε μεγάλο ποσοστό, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η επιδημία του κορονοϊού, αυξάνοντας τον αριθμό όσων εργάζονται με το μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας (remote working), δημιουργώντας νέα γενιά νεοφυών επιχειρήσεων (startups), εμπνευσμένων από την ανάγκη αντιμετώπισης του κορονοϊού, δίνοντας φτερά στα οικονομικά μεγέθη του on-line εμπορίου και των εταιρειών που παράγουν λογισμικό για απασχόληση και συνεργασία ομάδων εξ αποστάσεως και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε και επικοινωνούμε μεταξύ μας.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε για τις πιθανές αλλαγές με τον κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και τον Αργύρη Σπυρίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Anthology Ventures, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη στη στήριξη νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών εγχειρημάτων.
“Προετοιμαστείτε για έναν αλλαγμένο κόσμο”
«Μπορεί η επιδημία του κορονοϊού να είναι κάτι έκτακτο, αλλά η επίδρασή της στις επιχειρηματικές πρακτικές πιθανότατα θα παραμείνει ενεργή όταν ο “συναγερμός” λήξει. Επειδή πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έχουν ήδη χάσει και εξακολουθούν να χάνουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της επιδημίας, κάποια μέτρα και δράσεις θα γίνουν μόνιμα. Έτσι θα ενισχυθούν σημαντικά τάσεις που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια, όπως το remote working: δεν είναι μεν κάτι καινούργιο, αλλά τώρα δίδεται πλέον και μια εξω-εργασιακή και εξω-επιχειρηματική αφορμή, ένας ιός, που ενισχύει πολλαπλασιαστικά την τάση ανάπτυξής του.
Ήδη, τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Alphabet, Microsoft, Twitter και Facebook, ζήτησαν από τους εργαζόμενους σε αυτές να δουλέψουν από το σπίτι. Οι αλλαγές που έρχονται και θα οδηγήσουν -ή και θα στιγματίσουν- την κοινωνία και τις δομές της, αλλά και την οικονομία και τις επιχειρήσεις, θεμελιώνουν με έναν πιο ξαφνικό, ίσως και βίαιο τρόπο, διαδικασίες που ήρθαν για να μείνουν.
“Όλα αλλάζουν, με έναν τρόπο που η αλλαγή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δαρβινική εξέλιξη» παρατηρεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Σπυρίδης, CEO της Anthology Ventures και συνιδρυτής της Innovation Farm.