Kυβερνοεπίθεση δέχθηκε η Cosmote, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της εταιρείας, αλλά, όπως η ίδια δηλώνει, απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές.

Τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις και άλλες ενέργειες υποκλοπής στοιχείων σημειώνονται συχνά μέσα σε ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδέσεων και αποθήκευσης δεδομένων, χωρίς επαρκείς ελέγχους, κάτι, που κάνει συχνά και τις τράπεζες να προβαίνουν σε προειδοποιήσεις προς τους πελάτες τους, καθότι καραδοκεί ο κίνδυνος αποκωδικοποίησης λογαριασμών.

Οι συνδρομητές είναι επίσης εκτεθειμένοι σε παρεμβάσεις τεχνικού χαρακτήρα από πλευράς παρόχων ή σε βλάβες, που μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως έγινε πρόσφατα με τις οπτικές ίνες της Vodafone.

Για την σημερινή κυβερνοεπίθεση η COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με ανακοίνωσή της , ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI, ηλικία, φύλο, ARPU, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

“Το αρχείο, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών”.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση “η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται. Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου.

 

Το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) παγκοσμίως, αποτελεί καθημερινότητα για όλα τα συστήματα τεχνολογίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμών. Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας της εταιρείας αποκρούουν κάθε μήνα πάνω από 500 χιλιάδες κακόβουλες επιθέσεις τρίτων και επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS)”.