Η Όμικρον, έρχεται, είναι εδώ και το θετικό στοιχείο σε σχέση με το Λονδίνο είναι ότι εμείς έχουμε κάποια μέτρα,  η προσήλωση στα οποία θα οδηγήσει σε  καλύτερη αντιμετώπιση, τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Η 3η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

«Εάν βλέπαμε αύξηση στην πίεση στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε, βλέπουμε μία αποσυμπίεση, και οι διασωληνωμένοι πέφτουν και ο αριθμός των εισαγωγών πέφτει. Άρα είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον, έρχεται, είναι εδώ. Στο Λονδίνο είδαμε 5 φορές αύξηση των κρουσμάτων, το θετικό στοιχείο σε σχέση με το Λονδίνο είναι ότι εμείς έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο δυνατή είναι η προσήλωση σε αυτά τα μέτρα τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπιση», είπε.

Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα κέντρα αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό σταδιακά μέσα στο σπίτι του» είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα δούμε μία αύξηση.

Θα φτάσουμε τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς.

Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test» είπε και κάλεσε τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαγιορκίνης απέρριψε το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά τα σχολεία και μετά τις γιορτές. «Δεν υπάρχει λόγος να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευση, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.