Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια παγώματος θα δουν οι δικαιούχοι με ποσά, που μάλλον θα είναι μεγαλύτερα από τα αρχικώς υπολογισθέντα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού».

Οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί το 2010, κατά το πρώτο Μνημόνιο, ενώ ακολούθησαν επώδυνες περικοπές τα επόμενα χρόνια.

 Ποιοι θα δουν αυξήσεις και τι ποσοστό εξετάζεται

Το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αυξήσεις από τον Ιανουάριο θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος), ενώ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για αυξήσεις συντάξεων της τάξεως του 5% με 5,5%, ο καλπασμός του πληθωρισμού φαίνεται να ανεβάζει το ποσοστό στο 6% με 6,5%, γεγονός που σημαίνει αύξηση έως 65 ευρώ για σύνταξη 1000 ευρώ.

Πραγματικές αυξήσεις αναμένεται να δουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Επιπλέον 250.0000 εκτιμάται ότι είναι οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα πάρουν μικρές αυξήσεις.

Για το θέμα των συντάξεων μίλησε στην ΕΡΤ και ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς σημειώνοντας ότι «αυτοί που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά. Κάποιοι με μικρή προσωπική διαφορά θα λάβουν και αυτοί αύξηση».

Τα βασικά σημεία για τις επερχόμενες αυξήσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

• Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ θα λάβει αύξηση 18,5 ευρώ.
• Λογιστική θα είναι η αύξηση για 650 χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα μειώσουν την μεγάλη προσωπική τους διαφορά φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες αυξήσεις.
• Διπλά κερδισμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ λόγω και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.