Μείωση της φορολογίας, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ανέπτυξε όλα τα σημεία στον πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης του ανέλυσε τις απόψεις του σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και του περιέγραψε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που έχει ως στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ένα σχέδιο που στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο κ Βάιντμαν , στην ομιλία που παρέθεσε ως Κεντρικός Ομιλητής, με τίτλο “Exploring the agora: Lessons for amore stable economic and monetary union” (Παρατηρώντας την αγορά: Διδάγματα για μία πιο σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση) τόνισε, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα βήματα της Ελλάδας προς τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν , η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Επίσης, αναγνώρισε τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Επισήμανε ακόμα μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πριν 10 μέρες με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και είναι πλέον έτοιμη να σταθεί στα δικά της πόδια. “Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ευχάριστο νέο», τόνισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».