Η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργου Έντι Ράμα την Κυριακή στην Αθήνα προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να αντιτάσσει πως η επίσκεψη είναι ιδιωτικής φύσεως και δεν ήταν δυνατόν να την εμποδίσει.

Παρότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τα Τίρανα, θα υπήρχαν τρόποι αντίδρασης, ώστε να αποφευχθεί και η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη του Ράμα. Η ομιλία του Έντι Ράμα θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Κλειστό γήπεδο στο Γαλάτσι, όπου αναμένεται να προσέλθουν πάνα από 5.000 Αλβανοί.

Πάντως διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι τονίζουν ότι θα μπορούσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς του, ιδιαίτερα στην υπόθεση Μπελέρη, να κηρυχθεί ως “Persona non grata” (ανεπιθύμητο πρόσωπο), κάτι, που έχει συμβεί στο παρελθόν και σε άλλες χώρες.

Πρόσωπα χαρακτηριζόμενα ομοίως είτε υποχρεούνται σε άμεση αναχώρηση, είτε απαγορεύεται η είσοδός τους στη Χώρα, (τουλάχιστον ως διαπιστευμένα). Αυτό αφορά κυρίως πρεσβευτές ή άλλα πρόσωπα από το διπλωματικό σώμα, αλλά υπάρχει τρόπος επέκτασης του κανόνα και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

ΣΥΡΙΖΑ: Αφωνία στην κυβέρνηση

Για αφωνία, δύο ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ράμα, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στην εκπομπή «Mind The Trap» του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη, επεσήμανε:

Η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε για την άφιξη Ράμα, σύμφωνα με τον υπουργό των Εξωτερικών. Ενημερώθηκε μόλις την Τρίτη και το παρουσιάζει ως μία τυπική επίσκεψη, η οποία συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, συμπίπτει με τον ένα χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, αλλά αφορά τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία, με ορίζοντα το 2025. Μου προκαλεί πολύ μεγάλη απορία.

Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλλον δεν θα υπάρξει καμία επαφή με την πλευρά Ράμα, αλλά μεγαλύτερη έκπληξη μου προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει να πει κουβέντα για το γεγονός ότι ο κ. Ράμα παρενέβη και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Προφανώς ενοχλημένος από τη χθεσινή επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία, «εξήγησε» για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η ΝΔ στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν είχε να πει κουβέντα επ’ αυτού. Κουβέντα. Λέξη”.