Επτά ακρωτηριασμοί σημειώθηκαν το φετινό Πάσχα από βεγγαλικά σε διάφορες περιοχές της χώρας παρά τους εντατικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ τις προηγούμενες μέρες και το Μεγάλο Σάββατο για τον εντοπισμό ατόμων με κροτίδες και πυροτεχνήματα.

Το βράδυ της Ανάστασης οι Αρχές συνέλαβαν τρία άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν πάνω από 1.400 κροτίδες ενώ καταγράφηκαν έξι ακρωτηριασμοί.

Ένας 49χρονος συνελήφθη στην πλατεία Αγίων Αναργύρων Αττικής για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών – εμπρηστικών υλών. Στην κατοχή του εντοπίστηκαν δύο εκτοξευτήρες με 16 κροτίδες. ​

Στην οδό Πάρνηθος στους Αγίους Αναργύρους συνελήφθησαν δύο νεαροί ηλικίας 21 ετών για «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών – εμπρηστικών υλών»» και για το «νόμο Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και άλλες Διατάξεις».

Πέντε ακρωτηριασμοί στην Αττική, ένας στα Χανιά και ένας στους Φούρνους

Δυστυχώς ούτε φέτος έλειψαν οι σοβαροί τραυματισμοί με περιπτώσεις ακρωτηριασμού ύστερα από διακομιδές σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν πέντε ακρωτηριασμοί από βεγγαλικά στην Αττική, ένας στα Χανιά της Κρήτης και ένας στους Φούρνους.

Ένας 14χρονος ακρωτηριάστηκε όταν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά Χανίων, έσκασε κροτίδα στο χέρι του.

Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και υπέστη ακρωτηριασμό σε τρία δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Σε βάρος της μητέρας του σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ένας ακόμη ακρωτηριασμός από κροτίδες σημειώθηκε στους Φούρνους, όπου ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στην Ικαρία για τις πρώτες βοήθειες καθώς έχασε το δάκτυλό του. Το μεγάλο Σάββατο άλλο ένα παιδί από Θύμαινα τραυματίστηκε στο χέρι από κροτίδα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ικαρίας.

Το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα σημειώθηκαν πέντε περιστατικά. Το πιο σοβαρό έγινε στα Καλύβια πριν από την Ανάσταση το οποίο κατέληξε στον ακρωτηριασμό δακτύλων ενός άνδρα.

Εκατοντάδες συλλήψεις για βεγγαλικά και φωτοβολίδες

Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες κάθε τύπου έχουν κατασχεθεί σε ολόκληρη την επικράτεια από τα μέσα Απριλίου έως σήμερα και έχουν συλληφθεί 102 άτομα.

Ενδεικτικά, συνελήφθησαν χθες τρία άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.450 κροτίδες.

Στο Ρέθυμνο συνελήφθη ένα άτομο, στην επιχείρηση του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περί τις 52.800 κροτίδες.

Η Ελληνική Αστυνομία είχε αναρτήσει και ένα σχετικό βίντεο με το οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα παράνομα βεγγαλικά και τις παράνομες κροτίδες, οι οποίες απειλούν άμεσα την ζωή όλων των ανθρώπων, όλων των πολιτών.