Με σοβαρά προβλήματα θα γίνονται οι μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου – ημέρα που θα διεξαχθεί η απεργία της ΑΔΕΔΥ,  καθώς το ένα μετά το άλλο τα σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη απεργούν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ τα σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 10,30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου με αίτημα την αύξηση των μισθών, τονίζοντας ότι όσα έδωσε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές αντιδρώντας σε σειρά μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως είναι τα απογευματινά χειρουργεία.

Η απεργία στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Με προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει την Τετάρτη 28/2 ο ΟΑΣΘ, με τους εργαζομένους του να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Την ίδια ημέρα, «θα εργαστούν κανονικά τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (1Ν)», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδικάτου των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την 28/2, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

«Έχουμε όλοι μας χρέος απέναντι στα θύματα, στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, στους νεκρούς της ανείπωτης τραγωδίας στον σιδηρόδρομο. Απαίτηση όλων αποτελεί η απόδοση ευθυνών και η αποτροπή επανάληψης παρόμοιων τραγικών συμβάντων» επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση του Συνδικάτου των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Χωρίς ταξί και μετρό η Αθήνα

Αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) στην Αθήνα λαμβάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Χωρίς Μετρό θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη, 28/2, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Επίσης, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Η αρχή έγινε από τον σιδηρόδρομο με την εξαγγελία απεργίας από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (μηχανοδηγοί), οι οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.

Σε 24ωρη και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Ωστόσο, αγωγή κατά της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κατέθεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Εφόσον όμως η απεργία πραγματοποιηθεί, καθώς η καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α. 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ενημέρωσε ότι τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο θα παραμείνουν δεμένα, λόγω συμμετοχής στην απεργία, η οποία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας