«Οι ασθενείς, που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, στο 70% είναι νέοι άνθρωποι» δήλωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούμε τις τελευταίες ώρες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

«Με φοβίζουν αυτές οι εικόνες , όταν βλέπω τους ασθενείς μπροστά μου» είπε τονίζοντας πως είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους ηλικιών 35-50 , χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να διασωληνώνονται.

Η γιατρός υπογράμμισε το γεγονός πως όχι μόνο βλέπουμε ανθρώπους να μην τηρούν τις αποστάσεις αλλά αυτοί δεν φορούν επιπρόσθετα ούτε τις μάσκες.

Μεταδοτικότητα μεταλλάξεων σε νεαρές ηλικίες

Η κα Παγώνη εξήγησε πως το παραπάνω δεν οφείλεται μόνο στην μη τήρηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού καθώς αυτός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε η κα Παγώνη προσθέτοντας ότι μετά από προσπάθεια οι 5 εξ αυτών τοποθετήθηκαν σε απλές κλίνες.

«Περιμένουμε να αδειάσουν σε άλλα νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ διότι οι δικές μας είναι πλήρεις» ανέφερε.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ επανέλαβε ότι εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.

Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντιέται σε σπίτια.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την μεγάλη χαλάρωση του κόσμου με σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα ελέγχου και προειδοποιήσεων από την αστυνομία.

Εικόνες Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη

Ενδεικτικές ήταν οι εικόνες του Σαββατοκύριακου, όταν “πλημμύρισε” από κόσμο το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης και η Λεωφόρος Νίκης, καθώς χιλιάδες Θεσσαλονικείς ξεχύθηκαν για να απολαύσουν το κυριακάτικο απόγευμα και τον ανοιξιάτικο καιρό.

Από το κέντρο (Αριστοτέλους) ως και τα πρώτα ανατολικά προάστια της πόλης έκαναν βόλτες άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά πιο πολλοί νέοι σε παρέες που απολάμβαναν καφέδες ή αναψυκτικά, κάνοντας έναν περίπατο με την αλλαγή της ώρας να τους ευνοεί, καθώς έχουν πλέον την ευκαιρία να “επεκτείνουν” το απογευματινό ραντεβού τους μέχρι και τις 9.00 το βράδυ.

Χαρακτηριστική ήταν η απουσία αστυνομικών, έστω για μηνύματα προειδοποιήσεων προς τους πολίτες, κάτι, που δείχνει ότι όλοι έχουν αποδεχθεί την θεωρία της “κούρασης” και της “ψυχολογικής πίεσης”, υιοθετώντας το σλόγκαν των βαλβίδων αποσυμπίεσης, όπως διατυμπανίζουν τα κανάλια ολημερίς με ανεύθυνο και λαϊκίστικο τρόπο.

Μια ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, περισσοτέρων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μεγάλης ανόδου των δεικτών διασωληνωμένων και θανάτων θα αποτελούσε “Βατερλώ” για την κυβέρνηση, που με τόσο κόπο και σημαντική φθορά προσπάθησε να εφαρμόσει μέχρι τώρα ένα αξιόπιστο πρόγραμμα κατά της πανδημίας.