Τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα καλλιεργεί η αλβανική πλευρά,  μετά την κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, τόσο με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας στα Τίρανα, όσο και με ενέργειες σαν αυτές των προσαγωγών Ελλήνων πολιτών στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου.

 

Οι Αλβανοί κάνουν με θράσος και άλλα βήματα, αποφεύγοντας να αναφερθούν στην ελληνική μειονότητα και στα δικαιώματά της, αλλά επανειλημμένα αναφέρονται σε αλβανικά εδάφη, στα οποία “βρήκαν στέγη Έλληνες…”

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αλβανικό τύπο, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Sander Lleshaj χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» 52 Ελληνες πολίτες στην Αλβανία που συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μάλιστα, ο Αλβανός υφυπουργός είπε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα έκαναν προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα το oranews.tv μετέδωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, θεωρεί «απαράδεκτο έως χυδαίο – δεδομένου ότι είναι επικίνδυνο, ό,τι έγινε χθες στο αλβανικό κράτος και τους πολίτες της, από άτομα και ορισμένες ομάδες από την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον υφ. Εσωτερικών οι ομάδες αυτές «μετέτρεψαν το πένθος μιας οικογένειας και την τελετουργία ταφής, σε μια ανυπόφορη εκδήλωση εξτρεμισμού. Γι’ αυτό και  αποφάσισε: Αυτοί οι άνθρωποι, καθώς και άλλοι, το προφίλ των οποίων αναλύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας σχετικά με τη χθεσινή εξτρεμιστική επίδειξη στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο.

Μάλιστα ο Lleshaj έκλεισε τη δήλωση υπογραμμίζοντας: «Κανείς δεν πρέπει να πάρει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας αλλοδαπός δεν μπορεί να παρανομήσει χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και το νόμο».

Στην ανάρτηση υπάρχουν και φωτογραφίες από τον κόσμο που είχε πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τα πρόσωπα που είναι ανεπιθύμητα στην Αλβανία.

Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από επτά ώρες

Ελεύθερα αφέθηκαν τελικά τα στελέχη της ομογένειας της Βορείου Ηπείρου, μετά από την προσαγωγή τους τους την Πέμπτη και την πολύωρη ανάκριση στο Α.Τ. Αργυροκάστρου.

Οι προσαχθέντες καταγγέλλουν ότι οι αλβανικές αρχές τους προσήγαγαν για εκφοβισμό, καθώς δεν είχαν καμία κατηγορία. Ο πρώην έπαρχος της Ανω Δρόπολης, Χρήστος Ντούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε: «Μας πήραν τον καθέναν σε άλλο αμάξι και στο τμήμα που μας πήγαν μας έβαλαν τον καθέναν ξεχωριστά», λέγοντας ότι αρχικά ήταν τέσσερα άτομα και έπειτα προσήγαγαν ακόμα επτά- οκτώ.

«Μας κράτησαν επτά ώρες. Ήταν εκφοβισμός, ένα μήνυμα προς τους άλλους. Το θέμα είναι ότι αρχικά ήταν αστυνομικοί και μετά έφεραν ειδικές δυνάμεις μέσα στο τμήμα. Δεν είχαν κάτι να μας αποδώσουν και μας άφησαν ελεύθερους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, επισήμανε: «Ουσιαστικά ήταν σπάσιμο νεύρων», συμπληρώνοντας ότι «δεν μας είχαν πει τι ακριβώς θέλουν».

«Μας απείλησαν ότι θα μας πάνε στα Τίρανα, ότι θα μας δικάσουν. Αυτή είναι η πορεία της χώρας που θέλει να γίνει ευρωπαϊκή», τόνισε.

Σε αστυνομικό κλοιό η περιοχή

Το χωριό της Βόρειας Ηπείρου βρισκόταν από νωρίς σε αστυνομικό κλοιό -αν και από απόσταση προκειμένου να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα- ωστόσο δώδεκα άτομα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου από τις Αρχές της Αλβανίας.

O πρώην Έπαρχος Άνω Δρόπολης κ. Ντούτσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού, αφού οι προσαγωγές που εξελίχθηκαν σε ανακρίσεις, έγιναν χωρίς κανέναν λόγο. Παράλληλα έκανε λόγο για χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, από την ημέρα της δολοφονίας του Κατσίφα και μετά.

Ανάμεσά στους προσαχθέντες ήταν ο γαμπρός του Κωνσταντίνου Κατσίφα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή για την κηδεία. Η προσαγωγή του γαμπρού του Κατσίφα, όπως είπαν, οφείλεται σε παρεξήγηση και λίγα λεπτά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο κ. Καραθάνος, σε επικοινωνία του με τον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ο ίδιος και ακόμη τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων ο Θωμάς Στέφος, πρώην μέλος Γενικού Συμβουλίου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Χρήστος Ντούτσης- πρώην Έπαρχος Άνω Δρόπολης και ο Αντρέας Κούρτης, Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης, βρέθηκαν υπό περιορισμό στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου.

Όπως είπε, κανείς δεν ανέφερε τους λόγους για τους οποίους προσήχθησαν εκεί, ούτε εάν πρόκειται για προσαγωγή ή για σύλληψή του απο τις αλβανικές Αρχές. Yπενθυμίζεται πως μετά την κηδεία εκατοντάδες ομογενείς απέκλεισαν συμβολικά, επί περίπου είκοσι λεπτά, τον δρόμο Αργυροκάστρου – Κακαβιάς. Σημειώνεται ότι για τις προσαγωγές έχει ενημερωθεί από την αλβανική αστυνομία το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Αήθεις δηλώσεις Ράμα – Μπερίσα

Νωρίτερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας.  «Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Εκείνος που ήρθε να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και έφυγε» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «Μην ανησυχείτε, η Αλβανία δεν «ντροπιάζεται» από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και φωνάζουν σαν κοράκια» ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Άθλιοι που βεβηλώνουν το νεκρό που δήθεν σέβονται, και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους, που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Η χώρα τους, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τους δικούς της χοίρους και γαϊδούρια».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, δηλώνοντας: «Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ομάδες Ελλήνων εξτρεμιστών, πρωτόγονων αντι-Αλβανών εξτρεμιστών, μπαίνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Είναι «θαμμένοι» με πανό ρατσιστικά, αντι-Αλβανικά, βόρειο Ηπειρωτικά του εξτρεμιστή Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία».

Νέα Δημοκρατία: Σιωπά η ελληνική κυβέρνηση

Έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου μίλησε για απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σιωπά και τον αποθρασύνει».

«Επί 12 ημέρες, η στάση, οι αποφάσεις, οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, ήταν απαράδεκτες και προκλητικές. Έριχναν λάδι στη φωτιά. Αποκορύφωμα η χθεσινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την ημέρα της κηδείας του Κ. Κατσίφα. Η κυβέρνηση όμως σιωπά. Έτσι τον αποθρασύνει» αναφέρει στο σχόλιό του ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ο οποίος έκανε κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν έχει αντιδράσει στις προκλητικές δηλώσεις του Έντι Ράμα.

«Μια χώρα πρέπει να απαντά συντεταγμένα και αν ο καθένας έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, αυτό δε λέγεται εξωτερική πολιτική. Το είδαμε στις ΗΠΑ όταν άλλα έλεγε ο κ. Καμμένος ως αρχηγός των ΑΝΕΛ και άλλα η επίσημη κυβέρνηση» δήλωσε στην τηλεόραση του Αντέννα ο κ. Κικίλιας, λέγοντας πως ο κ. Ράμα προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στην πατρίδα του.

«Αν θεσμικά δε σέβεται τον ρόλο του, ως ηγέτη της χώρας του, τού επιστρέφονται οι χαρακτηρισμοί. Κανένας Έλληνας δεν δέχεται να προσβάλλεται κάποιος συμπατριώτης μας, ειδικά όταν θέλει να παραστεί στην κηδεία ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος έχασε πολύ άδικα τη ζωή του και σύμφωνα με αυτά που συλλέγουν όσοι ερευνούν το θέμα, ουσιαστικά θα μπορούσε να έχει συλληφθεί, χωρίς να εκτελεστεί» πρόσθεσε.