Καλά στην υγεία του είναι στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ που κατέπεσε σήμερα, στις 13:29, στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, μεταξύ Βόρειων Σποράδων και νότιας Χαλκιδικής, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το F-16 παρουσίασε μηχανική βλάβη και ο πιλότος το εγκατέλειψε, προλαβαίνοντας να εκτιναχθεί από το μαχητικό με το ειδικό σύστημα και να διασωθεί με αλεξίπτωτο.

Τι προκάλεσε την πτώση του F-16

Το F-16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας όταν υπέστη μηχανική βλάβη και ενώ πετούσε νότια της Χαλκιδικής, πάνω από τη νήσο Ψαθούρα.

Ο πιλότος, αδυνατώντας να χειριστεί περαιτέρω το μαχητικό, πρόλαβε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης από το πιλοτήριο και έπεσε στη θάλασσα.

Εξαρχής υπήρχαν αναφορές-μαρτυρίες ότι είδαν στον αέρα το αλεξίπτωτο του πιλότου, καθώς και ότι ο πιλότος βρισκόταν σε επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή για τον εντοπισμό και την περισυλλογή του Ιπτάμενου. Στο σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του F-16 έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Λήμνο, ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL-415 από την 113 ΠΜ, ενώ στην περιοχή κατευθύνθηκε και η Φρεγάτα «Αιγαίο». Την ίδια ώρα είχε τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα ένα C-130.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον εντοπισμό του πιλότου:

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας, και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Νωρίτερα η ανακοίνωση για την πτώση αεροσκάφους F-16 ανέφερε:

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει ένα ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL-415 από την 113 ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα “Αιγαίο”, ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα ένα C-130».

Πατέρας του πιλότου: Είναι καλά, τώρα πάω να τον δω

Ο πατέρας του πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους ανέφερε  ότι κατέβαινε από τη Λάρισα στην Αθήνα για να δει το παιδί του και ότι δεν γνωρίζει ακόμα λεπτομέρειες, αλλά σε σύντομη επικοινωνία που είχε ο γιος του του είπε ότι είναι καλά.

Ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να μιλήσει περισσότερο.

Ο πιλότος του μαχητικού F-16 Block 52+ μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Το αεροσκάφος κατέπεσε σήμερα, στις 13:29, στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το F-16 παρουσίασε μηχανική βλάβη και ο πιλότος κατάφερε να το εγκαταλείψει εγκαίρως, προλαβαίνοντας να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος.

Ν. Δένδιας: Ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του

Τι ευχές του για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του F-16 που κατέπεσε κοντά στη νήσο Ψαθούρα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του ο κ. Δένδιας αναφέρει:

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου».

Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».