Έντονες αντιδράσεις ξέσπασαν σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο για το γεγονός ότι η Τουρκία κατάφερε να κατοχυρώσει τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική της καμπάνια, παίρνοντας έγκριση από την Αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας και, μάλιστα, η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Σε επικοινωνία με την επιτροπή, η απάντηση ήταν ότι δεν σχολιάζονται μεμονωμένες αποφάσεις. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο της ΕΕ χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καμπάνια βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και τόσο καιρό κανείς δεν μίλησε και δεν παρενέβη. Είτε έγινε λόγω υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος είτε από αμέλεια, η διαφημιστική εκστρατεία της Τουρκίας συνεχίζεται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της, «κάνοντας παιχνίδι» προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, τόσο τα οικονομικά (επιδιώκοντας να περιορίσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα), όσο και τα γεωπολιτικά.

Μέσα σε ένα έτσι κι αλλιώς προκλητικό «κρεσέντο» η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει για να ενισχύσει το αφήγημά της περί οικειοποίησης του μισού ή αν όχι όλου του Αιγαίου.

ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης  διέταξε ΕΔΕ για να διαπιστωθούν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Να σημειωθεί ότι υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ευθύνες για την κατοχύρωση του «TurkAegean» ως εμπορικού σήματος, απαντώντας στην ερώτηση εάν υπήρξε ολιγωρία με τη φράση «έτσι είναι».

Η κυβέρνηση θα κληθεί, πάντως, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 54 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στα εξής: