Συναγερμός έχει σημάνει στις ένοπλες δυνάμεις με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Πορτογαλία, μετά την παρανοϊκή κίνηση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis για νέες έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τίθενται και πάλι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν με την κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε σύσκεψη το πρωί με τους αρχηγούς των κλάδων για τα σχέδια επιφυλακής ενόψει του κατάπλου του «Oruc Reis» και της συνοδείας του, καθώς ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, μονάδες του τουρκικού Ναυτικού (φρεγάτες και κορβέτες) βγήκαν από τους ναυστάθμους και κατευθύνονται στην περιοχή της παράνομης Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα.
 Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι οι εντολές που δόθηκαν από τον στρατηγό Κων. Φλώρο, την ώρα που μεγάλη είναι η κινητοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό ώστε να μην περάσει αναπάντητη η νέα πρόκληση των Τούρκων.
Ήδη σημαντικός αριθμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού έχει λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς την περιοχή την οποία έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακραίες προκλήσεις από τον Ακάρ

Την έξοδο των τουρκικών πλοίων προς υποστήριξη του «Oruc Reis», ανακοίνωσε νωρίτερα  ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας , Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας:
«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Το Oruc Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του».
Ο Ακάρ μίλησε για νέα ασπίδα προστασίας για το τουρκικό ερευνητικό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε:
«Η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Oruc Reis ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».

Με αντι-navtex απαντά η Αθήνα

  Η Αθήνα απάντησε με αντι-navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία ανέφερεται ότι η νέα αποστολή του «Oruc Reis» αποτελεί «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το «Οruc Reis» έχει αναχωρήσει από το ναύσταθμο της Αττάλειας, με κατεύθυνση την περιοχή, συνοδευόμενο από δύο βοηθητικά πλοία και τέσσερα πολεμικά.