Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα Σε εκκρεμότητα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Δεν την...

Σε εκκρεμότητα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Δεν την ανακοίνωσε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση

Δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από την κυβέρνηση τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα έχει γεύμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Πληροφορίες για την συνάντηση και το γεύμα μεταδίδουν από την Κωνσταντινούπολη τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, και ακολούθως θα μεταβεί στην προεδρική κατοικία όπου θα γευματίσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σχετικές πληροφορίες έχει και ο ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. Επίσημα η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε τις ανακοινώσεις, ίσως λόγω των εκκρεμοτήτων στην Ουκρανία ή και γιατί η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δει πρώτα τις αντιδράσεις για μια τέτοια συνάντηση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι αν και έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, «δεν έχει κλείσει κάτι προς ανακοίνωση», αποφεύγοντας να επιβεβαιώσουν επισήμως προς ώρας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινοπουλη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  στις 13 Μαρτίου. Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, οι δύο άντρες θα γευματίσουν μαζί, μετά τη λειτουργία, στο Φανάρι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Φανάρι, την Κυριακή 13 Μαρτίου, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο και ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι στην Κωνσταντινούπολη.

 Μητσοτάκης: Η χώρα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επισήμως η Άγκυρα, μετά την έκφραση πρόθεσης από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ουσιαστικά έχει αποφύγει οποιαδήποτε σχόλιο και τηρεί σιγήν ιχθύος.

«Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν ενδεχομένως και η συγκυρία αυτή (πόλεμος στην Ουκρανία) θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια συνάντηση» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει κλείσει την πόρτα του διαλόγου».

Συμπλήρωσε δε ότι : «Δεν είμαι λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε με πίστη στα επιχειρήματα μας και τώρα πιστεύω με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις που πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».