Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα Πως θα αντιμετωπιστούν τα τουρκικά drones – “Βρώμικα παιχνίδια” από Γερμανούς, μέσω...

Πως θα αντιμετωπιστούν τα τουρκικά drones – “Βρώμικα παιχνίδια” από Γερμανούς, μέσω Ν. Αφρικής και Καναδά

Σύμφωνα με το κανάλι ZDF, γερμανική εταιρεία προμηθεύει την τουρκική Baykar με ειδικά συστήματα εντοπισμού στόχου, μέσω θυγατρικής, που εδρεύει στη Νότια Αφρική και παίρνει άδεια από τον Καναδά.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο “Σιδερένιος θόλος”, που προβλέπει την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με drones, καθώς η Αθήνα εξετάζει την απόκτηση δύο υπερσύγχρονων συστημάτων από το Ισραήλ: ενός αντιπυραυλικού και ενός anti-drone

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨ΤΑ ΝΕΑ”, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές επαφές με πιθανή την εγκατάσταση πέντε συστημάτων, πού δοκιμάστηκαν στην πράξη

Τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος Bayraktar TB2 με γερμανική «συμβολή» στην κατασκευή του και προμήθεια ειδικών συστημάτων,, μέσω θυγατρικής εταιρίας. 

 

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, η γνωστή εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας «Frontal» του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF παρουσίασε ένα θέμα-βόμβα. Η εκπομπή παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μία πολύ γνωστή γερμανική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στα αμυντικά συστήματα με έμφαση σε συστήματα αναγνώρισης και ραντάρ, προμηθεύει με τον απαραίτητο εξοπλισμό την πασίγνωστη, πλέον, τουρκική εταιρεία Baykar, που με τη σειρά της κατασκευάζει (μεταξύ άλλων) τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicles – UAVs, ευρύτερα γνωστά ως drones) Bayraktar TB2.

Χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις

Τα εν λόγω drones έχουν γίνει διάσημα για τη δράση που ανέπτυξαν σε μία σειρά πολεμικών μετώπων. Αρχικά ήταν στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, στη συνέχεια στη Λιβύηη όπου χρησιμοποιήθηκαν από την τότε κυβέρνηση Φαγέζ αλ Σάρατζ για την ανάσχεση της επίθεσης του εξ Ανατολικής Λιβύης ορμώμενου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ήταν όμως στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 που η χρήση των Bayraktar TB2 από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βοήθησε στη σαρωτική επικράτηση εναντίον της Αρμενίας.

Καθυστέρηση στην αναζήτηση τρόπων ανάσχεσης 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες λίγο μετά από εκείνο τον πόλεμο συντάχθηκε άκρως απόρρητη έκθεση από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες που θορύβησε σοβαρά την κυβέρνηση και έχει επιταχύνει την αναζήτηση τρόπων ανάσχεσης του πλεονεκτήματος που προς το παρόν διαθέτει η Άγκυρα έναντι της Αθήνας στον τομέα των drones.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθούν το θέμα πολύ στενά και επιδιώκουν να βρουν λύσεις. Τα χείλη, πάντως, των αρμοδίων παραγόντων στο Πεντάγωνο παραμένουν επτασφράγιστα, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η έμφαση δίνεται στην προμήθεια συστημάτων αντιμέτρων (anti-drone technology).

Σε αυτό το σημείο, η Αθήνα επιδιώκει να αξιοποιήσει τις πολύ βαθιές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ φέρεται να εστίασε στο εν λόγω ζήτημα.

;Aλλωστε, στο ζήτημα της απόκτησης UAVs η ελληνική πλευρά έχει μείνει πίσω και τα πλέον σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα δύο νοικιασμένα Heron που σταθμεύουν στη Σκύρο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο συνδυασμός της κατεύθυνσης του αμυντικού προϋπολογισμού σε άλλα συστήματα και η προτίμηση ορισμένων στρατιωτικών στελεχών σε πιο παραδοσιακές αμυντικές πλατφόρμες εξηγούν, εν μέρει, τις καθυστερήσεις. Πάντως, η πρόσφατη προμήθεια πέντε μη επανδρωμένων ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό δείχνει ότι δεν λείπει η κινητικότητα.

Γερμανική εταιρεία προμηθεύει την Baykar με ειδικά συστήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το κανάλι ZDF, η γερμανική εταιρεία που προμηθεύει την Baykar με τα ειδικά συστήματα εντοπισμού στόχου ονομάζεται Hensoldt. Ένα από αυτά τα συστήματα είναι το Argos II HDT.

Για την ακρίβεια, η προμήθεια γίνεται μέσω της θυγατρικής της Hensoldt με έδρα την Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Η μητρική εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 έχει τζίρο περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η συνεργασία της Hensoldt με την Baykar ξεκίνησε το 2020, έτος που οι χώρες-εταίροι της Γερμανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος, αντιμετώπισαν την τουρκική αναθεωρητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Hensoldt κάλυψε την απαγόρευση της προμήθειας συστημάτων αναγνώρισης από καναδική εταιρεία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Τριντό μετά την χρήση των τουρκικών drones στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.