Εκτόνωση της κατάστασης αναμένεται τις επόμενες μέρες στον Έβρο, ύστερα και από το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δεν αποκλείεται πάντως η κίνηση αυτή του Ερντογάν να οφείλεται και σε όσα του είπαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας στην τηλεδιάσκεψη, που είχαν την Τρίτη, ότι δηλαδή δεν μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, μέσω των ελληνικών συνόρων.

Μπορεί βέβαια να έκλεισε τα σύνορα ο Ερντογάν, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι θα ακολουθήσει νέες μεθόδους, ίσως μέσω θαλασσίων διόδων,για να προωθεί τις χιλιάδες των μεταναστών στην Ελλάδα. Για κάθε ενδεχόμενο, όμως, οι ελληνικές αρχές, τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τα χθεσινά επεισόδια και η εκτόνωση

Προς εκτόνωση βαίνει σταδιακά η ένταση που εκδηλώθηκε περίπου από τις 6.00 το απόγευμα στο τελωνείο των Καστανεών, με επιθέσεις κατά των Ελλήνων αστυνομικών με ρίψεις χημικών και πετρών, σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια των συγκεντρωμένων επί του τουρκικού εδάφους μεταναστών να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας.

Όπως μεταδίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο φράχτης όσο και ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν αλώβητοι και η συνοριογραμμή απροσπέλαστη, μετά και τη νέα αυτή οργανωμένη απόπειρα.

Σημειώνεται ότι από τα μεσάνυχτα έκλεισαν και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με Εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, η ανακοίνωση του ανοίγματος των οποίων, την 28η Φεβρουαρίου, είχε οδηγήσει στα σύνορα χιλιάδες μετανάστες.

Τα επεισόδια είχαν ξεσπάσει το απόγευμα της Τετάρτης και επί τρεις ώρες συνεχίζονταν με ρίψεις χημικών με ειδικούς εκτοξευτήρες από τις τουρκικές αρχές και πετρών από τον απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών, που παραμένουν στον φράχτη, επί του τουρκικού εδάφους.

Περίπου από τις 6.00 το απόγευμα οι ισχυρές ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, για πολλοστή φορά αποτρέπουν τις προσπάθειες των μεταναστών να υπερβούν το φράχτη και να εισέλθουν στη χώρα, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους αλλά και την άρτια επιχειρησιακή οργάνωση.