Με μια εκ νέου προκλητική ανακοίνωση και με μια πρωτοφανή διαστρέβλωση γεγονότων η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δήθεν προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αμφισβητήσει καίρια τον εναέριο χώρο πάνω από κατοικημένα νησιά και βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Αυτός είναι και ο λόγος, που προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα, διότι η Τουρκία για πρώτη φορά τόσο ωμά αμφισβητεί κυριαρχικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, θέλοντας να βάλει κόκκινη γραμμή δυτικά των ακριτικών ελληνικών νησιών.

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στα ελληνικά διαβήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ισχυρίζεται ότι υπάρχει «αναληθής» τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από την Ελλάδα και μιλά για… «προκλητικές πτήσεις» των ελληνικών αεροσκαφών κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ισχυρίστηκε πως οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών ήρθαν ως «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν σημειωθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Τουρκικά ψεύδη για υπαιτιότητα της Ελλάδας

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 και παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορούν τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Τι επιδιώκει η Αθήνα με τις αντιδράσεις της

Η άμεση και αυστηρή αντίδραση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις με το μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του Αιγαίου είχε διπλή στόχευση.

Από τη μία αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές και από την άλλη ένα σήμα προς τους εταίρους στην ΕΕ και κυρίως στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα επιτραπεί στην Άγκυρα να εξαργυρώσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στη συμμαχία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σε βάρος της Ελλάδας.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Στόλτενμπεργκ -«Απαράδεκτη συμπεριφορά από έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο»

Με το τηλεφώνημα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γενς Στόλτενμπεργκ  κατέστησε σαφές ότι «αυτή η συμπεριφορά από έναν νατοϊκό σύμμαχο στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι απλώς απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και την ενότητα και τον σκοπό της Συμμαχίας».

Η εκτίμηση που έχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι πως η Τουρκία επιχειρεί με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να αναβαθμίσει τον ρόλο της στους κόλπους του ΝΑΤΟ και να επαναπροσεγγίσει ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να παρουσιάσει σε εταίρους τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή και σε ανάλογες κρίσεις, ασκώντας παράλληλα πίεση για να επιτύχει ορισμένους από τους αναθεωρητικούς στόχους της.

Η Αθήνα διέβλεψε άμεσα τον κίνδυνο και σήκωσε του τόνους, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. και από όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Άκυρο το θετικό momentum με την Τουρκία

Με αυτή την συμπεριφορά, η Τουρκία πετά στον κάλαθο των αχρήστων την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών και το θετικό momentum που είχε δημιουργηθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, όμως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα δεν θα χάσει την ψυχραιμία της πέφτοντας σε μια πιθανή παγίδα της άλλης πλευράς. Θα αναδείξει την παραβατική συμπεριφορά σε όλα τα διεθνή φόρα, χωρίς όμως να δώσει το δικαίωμα στην Άγκυρα να πατήσει σε κάποια αντίδραση της Ελλάδας για να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βλέπουν και μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξάγει ένταση για να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα, ειδικά όσο εισέρχεται σε μια εκλογική χρονιά.

Όπως είναι σαφές, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης με την ελληνική πλευρά να παγώνει την διαδικασία.