Πολεμικό κλίμα δημιουργεί η Τουρκία ως αντίδραση στην κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας-Κύπρου, που λαμβάνει χώρα δυτικά της Πάφου, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη για να παρενοχλήσουν τα ελληνικά κατά την επιστροφή τους στην Κρήτη.

Κατά πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, υπήρξαν σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, τα ελληνικά F-16 δεν έγιναν αντιληπτά από την Τουρκία κατά την κίνηση τους προς την Κύπρο όπου εκτέλεσαν αντικείμενα της άσκησης.

Κατά την επιστροφή τους, στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, περί τις 11:30 το πρωί, αντίστοιχα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρακωλύσουν την κίνηση τους. Ωστόσο παρενέβησαν ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή και προχώρησαν στην άμεση αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών

Η σημερινή φάση της άσκησης Eunomia στην Κύπρο διήρκησε τρεις ώρες, από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και συμμετείχαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία μετασταθμεύουν στη βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” της Πάφου, ακόμη ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών F-16 τα οποία προσγειώθηκαν χθες στην στρατιωτική βάση της Πάφου στην Κύπρου και ακόμη έξι ελληνικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για τα σημερινά γυμνάσια και πέταξαν μέχρι την Κύπρο.

Το υπουργείο Αμυνας Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 27/0

Διπλωματικές πηγές για τη νέα τουρκική Navtex: Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

«Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis,  ανακοινώνοντας την παράταση της αποστολής του σεισμογραφικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» αναφέρει με την Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.