Αγνοώντας την διεθνή αγωνία για την μάστιγα του κορονοϊού και δείχνοντας για άλλη μια φορά τις αληθινές προθέσεις τους οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες οργάνωσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα (Τετάρτη) οργανωμένη απόπειρα εισβολής εκατοντάδων μεταναστών στον Έβρο, αλλά η όλη επιχείρηση αποκρούστηκε επιτυχώς.

Η απόπειρα σημειώθηκε μεταξύ 02.30 και 04.00 τα ξημέρωματα, με την υποστήριξη από άνδρες των Τουρκικών αρχών οι οποίοι εκτόξευαν δακρυγόνα. Στην επιχείρηση αντιμετώπισης της νέας εισβολής έλαβαν μέρος και στελέχη του FRONTEX απο διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτιμάται ότι η οργανωμένη επίθεση, πρώτη φορά σε τόσο προχωρημένη ώρα ήταν προσχεδιασμένη, και με σκοπό να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων που ήταν σε υπηρεσία εκείνη την ώρα στην περιοχή των Καστανιών.

Η επίθεση καταγράφεται λίγες ώρες μετά και την αδυναμία συμφωνίας για το προσφυγικό στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

Τι συζήτησε ο Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ηγέτες της Γερμανίας Α.Μέρκελ, της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον και της Γαλλίας Εμ.Μακρόν.

«Βρήκαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκτενώς πολλά θέματα, όπως την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την ανθρωπιστική κατάσταση στο Idlib της Συρίας, λύσεις για την κρίση στη Συρία, το ζήτημα αιτούντων άσυλο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», ανέφερε ο κ. Ερντογάν στη δήλωσή του.

«Σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία που βιώνουμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, θα δραστηριοποιήσουμε πιο ενεργά τους μηχανισμούς διπλωματίας και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας να επιλύσουμε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό» προσέθεσε.

Ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το Ιντλίμπ, ωστόσο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ζήτησαν σειρά διευκρινίσεων από τον κ. Ερντογάν, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερο διαφανείς και ειρηνικές σχέσεις».

Τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκούσαν πίεση στον Ερντογάν να σταματήσει τη διοχέτευση προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική και τη Συρία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος αναμενόταν να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα.

Επιπλέον, ο Ερντογάν αναμενόταν να θέσει εκ νέου στο τραπέζι τις αξιώσεις του για κατάργηση της βίζας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις Τούρκων υπηκόων στην Ευρώπη και για επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Σε ό,τι αφορά το συριακό πρόβλημα, κεντρική επιδίωξη της Άγκυρας είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ στο τουρκικό σχέδιο για μια «ασφαλή ζώνη» στον συριακό Βορρά, όπου θα καταστεί δυνατό να επιστρέψει μεγάλο μέρος των Σύρων προσφύγων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι Ερντογάν και Ευρωπαίοι θα προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες για κάποιου είδους επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2018.