Έπιασε «δουλειά» στις Καστανιές του Έβρου, το πυροσβεστικό άρμα «ΔΑΥΙΔ», αποτρέποντας προσπάθειες ομάδες παράνομων μεταναστών να προσεγγίσουν τον φράκτη για να προκαλέσουν φθορές που θα τους επιτρέψει να περάσουν σ’ ελληνικό έδαφος.

Πρόκειται για διασκευασμένο, από το προσωπικό του 304 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιος Βάσης) στο Βελεστίνο, άρμα Leopard-1A5 μάχης, με χωρητικότητα δεξαμενής 12,5 τόνων νερού και εμβέλεια ρίψης με το «κανόνι» του, τα 35 μέτρα.

Έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές, αφού η δεξαμενή και το πυροσβεστικό «πυροβόλο» εκτοξεύσεως πυροσβεστικού υγρού εδράζονται πάνω σε σκάφος του γνωστού άρματος μάχης Leopard-1A5, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση, όπου δεν δύναται να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα.

Ο Ε.Σ. διαθέτει τρία πυροσβεστικά άρματα «ΔΑΥΙΔ», τα οποία σταθμεύουν στα Πεδία Βολών Αρμάτων (ΠΒΑ) Λιτοχώρου, Ξάνθης και Λέσβου. Παλαιότερα η χρήση τους για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών είχε απορριφθεί από επιτελείς του ΓΕΣ, που όμως τώρα και λόγω των συνθηκών, που έχουν προκληθεί στις Καστανιές έδωσαν το «ΟΚ» προκειμένου να μεταφερθεί ο «ΔΑΥΪΔ» από την Ξάνθη στον Έβρο.

Νέα άγρια επεισόδια με ενθάρρυνση της Τουρκίας

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι τη νύχτα στον Έβρο από μετανάστες, που έκαναν νέες απόπειρες εισβολής και καταστροφής του φράχτη, αλλά απωθήθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις.

Το πολεμικό σκηνικό πυροδοτόθηκε όταν συγκεντρώθηκαν μετανάστες και προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, έχοντας την ενθάρρυνση της τουρκικής πλευράς.
Mεγάλος αριθμός χημικών εκτοξεύθηκε προς τις ελληνικές δυνάμεις που φρουρούν τον συνοριακό φράχτη κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών, στον Έβρο. Η συχνότητα, η κλίση και το βεληνεκές πολλών βολών καταδεικνύει πως εκτοξεύονται από βομβιδοβόλα ή ανάλογο εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους τα τουρκικά σώματα ασφαλείας.

1-Εβρος
Καπνοί και πνιγηρή ατμόσφαιρα έντασης στα σύνορα κοντά στις Καστανιές.

Νωρίτερα, καταγράφηκαν προσπάθειες καταστροφής του συρματοπλέγματος, ακόμα και με χρήση εργαλείων, ενώ εντοπίστηκαν και άτομα με όργανα παρατήρησης και καταγραφής, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να συνεχίσει την προπαγάνδα της.

2-Εβρος
Κιγκλιδώματα για ενίσχυση σημείων του φράχτη, που προσπαθούν να καταστρέψουν οι εισβολείς.

Ενισχύεται ο φράχτης από την ελληνική πλευρά, μετά από απόπειρες μεταναστών να τον καταστρέψουν. Από την τουρκική πλευρά τους βάζουν στο «στόχαστρο» και τους πετούν χημικά όμως το έργο συνεχίζεται χωρίς υποχώρηση.

4-'Εβρος

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλουν βίντεο με απολύμανση του καταυλισμού που έχει στηθεί από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς γεννούν ερωτήματα για το εάν υπάρχουν κρούσματα του Covid-19 ανάμεσα στους μετανάστες ή εάν υπάρχει επαρκής μέριμνα για την προστασία τους από τις τουρκικές Αρχές.Ομάδες παράνομων μεταναστών συνεχίζουν να βρίσκονται στο μεθοριακό σταθμό του Παζαρκουλέ στον Έβρο, αναζητώντας τρόπους ν’ ανοίξουν διόδους στον φράκτη για να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. (Πηγή: Protothema.gr)