«Η χθεσινή αναγνώριση από την Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησής του με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε δε ότι «η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική» και αποκάλυψε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας τονίζοντας ότι «η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: Την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών

Και ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών.

Και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας».

Η συνεργασία με την Βουλγαρία

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία συγκροτείτο από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Kalina Konstantinova, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Bozhidar Bozhanov και τον υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ, στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών, ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε η κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.