Η Αθήνα επιχειρεί να προσδεθεί στο αμερικανικό άρμα, βλέποντας ότι ο καθοριστικός ρόλος για  την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων ανήκει στο ΝΑΤΟ.-

 

Σε δοκιμασία με ιστορική διάσταση οδηγούνται οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, αλλά και τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες φιλορωσικών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Κεντρικό ζήτημα στην επιδείνωση αυτών των σχέσεων είναι αν η Αθήνα αποφάσισε οριστικά να προσδεθεί στο αμερικανικό άρμα, βλέποντας ότι ο καθοριστικός ρόλος για τις εξελίξεις και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ανήκει στο ΝΑΤΟ. Πέραν αυτού υπάρχουν και τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα, με  υποσχέσεις για επενδύσεις και με ισχυρή παρουσία στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, δείγμα του οποίου είναι η συμμετοχή 52 μεγάλων επιχειρήσεων στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η Αθήνα επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση που αναπόφευκτα προκλήθηκε. Μπορεί να εισπράττει θετικά σχόλια και διαβεβαιώσεις υποστήριξης από την Ουάσινγκτον, αλλά -σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες- και στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνονται ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις να μετεξελιχθεί σε ρήξη.

Για τον σκοπό αυτό έχουν σταλεί μηνύματα για τις ελληνικές προθέσεις, χωρίς η Μόσχα να έχει δείξει ακόμα τα όρια της δικής της απάντησης. Ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για το αναπόφευκτο διάβημα και αναμένεται συμμετρική απέλαση, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πάγωσε τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα το φθινόπωρο, χωρίς να έχει διευκρινίσει εάν προτίθεται να τη ματαιώσει ή να την αναβάλει. Ως εκ τούτου, στη σφαίρα της ασάφειας βρίσκεται και η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία.

Διπλωματική πηγή, πάντως, θεωρεί ότι η Μόσχα δεν θα τραβήξει πολύ το σκοινί. Το γεγονός ότι η μέχρι τώρα αντίδρασή της είναι μετρημένη αποτελεί μια ένδειξη. Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο είναι ενοχλημένο με τον Αλέξη Τσίπρα, και περισσότερο με τον Νίκο Κοτζιά, θεωρεί ότι μία άκρως επιθετική γραμμή θα εξωθούσε την Αθήνα να βάλει όλα τα αυγά της στο αμερικανικό καλάθι. Το Κρεμλίνο, λοιπόν, δεν θέλει με μια υπέρμετρη αντίδραση να τη ρίξει ολοκληρωτικά στην αγκαλιά των Αμερικανών και το ίδιο να διακινδυνεύσει την έστω και περιορισμένη επιρροή που σήμερα ασκεί στην Ελλάδα.

Ο ρόλος του πρεσβευτή Πάιατ

Οι Ρώσοι θεωρούν από την πρώτη στιγμή πως αποφασιστικό ρόλο για να οδηγηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα στην απέλαση έπαιξε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Από την εποχή που υπηρετούσε στην Ουκρανία άλλωστε γνωρίζουν από πρώτο χέρι  ότι διαπνέεται από ακραίο αντιρωσισμό. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβασή του με σκοπό να μην πάρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με αρμόδιο Έλληνα παράγοντα, οι Αμερικανοί εδώ και καιρό βομβαρδίζουν τις ελληνικές υπηρεσίες με στοιχεία για τη δράση ρωσικών κυκλωμάτων πιέζοντας για τη λήψη δραστικών μέτρων. Οι ελληνικές υπηρεσίες παραδοσιακά παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τις είχε θεωρήσει πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια, παρότι ενίοτε υπερέβαιναν τα όρια και ήταν άγαρμπες.

Κατά τον ίδιο παράγοντα, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ως κεντρικό όχημα για την οικοδόμηση ερεισμάτων και άσκηση επιρροής την Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία, άλλωστε, είναι κεντρική συνιστώσα της ρωσικής εθνικής ιδεολογίας και ως εκ τούτου οι Ρώσοι παραδοσιακά βλέπουν με ξεχωριστό ενδιαφέρον την Ελλάδα. Ετσι, έχουν δημιουργήσει στενές σχέσεις με κάποιους μητροπολίτες, κυρίως αυτούς που βρίσκονται σε απόσταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η κόντρα με τον Κοτζιά

Στη Μόσχα θεωρούν εδώ και καιρό ότι ο Κοτζιάς, με τη συναίνεση του Τσίπρα, επιδιώκει να προσδέσει την Ελλάδα στο αμερικανικό άρμα κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Για τον σκοπό αυτό ισχυρίζονται μάλιστα δεν διστάζει να αποδομεί τους παραδοσιακούς ελληνορωσικούς δεσμούς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και Έλληνες διπλωμάτες, που δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για το καθεστώς Πούτιν, θεωρούν ότι ο Κοτζιάς ανατρέπει την παραδοσιακή ετεροβαρή ισορροπία. Ένας εξ αυτών υπενθύμισε την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουκρανία, τις αντιρωσικές αιχμές του Κοτζιά σε ομιλία του στις αρχές του Ιουνίου στο γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, το ταξίδι του στο Βανκούβερ του Καναδά για να συμμετάσχει σε σύναξη προθύμων με θέμα τις κυρώσεις εναντίον της Βορείου Κορέας και κάποια ακόμα.

Η προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ στον Ελληνα ομόλογό του ότι θα μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν θα πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν οφείλεται μόνο στη νευρικότητα της Μόσχας για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά ακριβώς και στο ότι θεωρούν τον Κοτζιά σχεδόν εχθρικό συνομιλητή. Τον συνδέουν μάλιστα με τη διελκυστίνδα για υπαγωγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της αποσχισθείσας από το Πατριαρχείο της Μόσχας ουκρανικής Εκκλησίας, την οποία επιδιώκει η Ουάσινγκτον και την οποία η Μόσχα θεωρεί ακραία εχθρική κίνηση.

Ωιμέ

πριν 14 λεπτά

Κι αυτα που ελεγε ο Παϊσιος θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων???? Δεν ειναι δυνατον Θεέ μου, δεν ειναι δυνατον!!!

Ολα αυτα για να αλλαξει η αντζεντα

πριν 14 λεπτά

Τις ξενες χρηματοδοτησεις στις ξενες ΜΚΟ στη χωρα μας για τα ανοιχτα συνορα για να μας γεμισουν τη χωρα μας με ισλαμιστες λαθρομεταναστες , η΄ τις χρηματοδοτησεις ξεφωνημενων ομοφυλοφυλων για να ερχονται απο ολο το κοσμο στην Ελλαδα με τσαμπα εισιτηρια και ολα τσαμπα για να κανουν τα ξεφρενα παρτυ και τις παρελασεις στην Αθηνα και στη Θεσσαλονικη, αυτες τις χρηματοδοτησεις ο τσιπρας τις εγκρινει. Εκει δεν εχει προβλημα. Ειναι καλες χρηματοδοτησεις γι αυτον και το κομμα του. Επιλεγει τις ‘καλες’ χρηματοδοτησεις που τον συμφερουν οπως αυτες του Σορος. Σε οποιες χρηματοδοτησεις χτυπανε τον ελληνισμο και τον χριστιανισμο λεει ναι. Αρα δεν ειναι οτι εχει προβλημα με τις ξενες χρηματοδοτησεις ειναι για τι σκοπο πανε και αν τον συμφερουν. Τωρα ξαφνικα ξεσπαει μεγαλο σκανδαλο με τους Ρωσους και κανει απελασεις. Η τουρκικη κατασκοπια και οχι μονο, που δινει και παιρνει μεσα στην Ελλαδα αυτο ξεπερνιεται. Ποσοι Τουρκοι Γερμανοι Αγγλοι και αλλοι, εχουν πιαστει για κατασκοπια και αφηνονται αμεσως ελευθεροι. Επομενως ολα γινονται για να αλλαξει η αντζεντα της δημοσιογραφιας και να μην ασχολουνται με το μεγα θεμα της προδοτικης συμφωνιας που εκαναν με τα Σκοπια και για να φανει οτι υπαρχουν ‘πληρωμενοι πατριωτες’, οτι δεν ειναι πραγματικοι πατριωτες αυτοι που πανε στα συλλαλητηρια για να διαδηλωσουν κατα της συμφωνιας…Ποσο προδοτης και ελεεινος ειναι… ειναι απιστευτο..

ΛΡ

πριν 32 λεπτά

Ενταξει ρε παιδια ειπαμε να κανετε κωλοτουμπες αλλα εσεις απο τις πολλες εχετε ζαλιστει. Η αριστερη μας κυβερνηση να σερνεται κατω απο τα ποδια του αμερικανου και να γινονται οι χρησιμοι ηλιθιοι του Τραμπ στην αντιπαραθεση του με την Ρωσια;

ΚΩΣΤΑΣ

πριν 37 λεπτά

ΨΗΦΗΖΑ ΝΔ ΤΩΡΑ ΘΑ ΨΗΦΗΣΩ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ

Rusians, go home!

πριν 42 λεπτά

Ειχαν το70% του πλανητη, ολοι σχεδον οι λαοι τους λατρευαν και ξαφνικα….διελυσαν κυριολεκτικα τα παντα για να μετατραπουν σε μαφιοζους και εγκληματιες δευτερης διαλογης.Καταντησαν αντικειμενο πλακας για το Χολυγουντ.Το ΝΑΤΟ σε λιγο θα φτασει στα περιχωρα της Μοσχας και αυτοι “διαμαρτυρομενοι” εχουν βαλει τα δισεκατομυρια της Ρωσιας σε αμερικανικα ομολογα και στις αμερικανικες τραπεζες.Εφτασαν στο κωμικο, να προσπαθουν να περιορισουν το ΝΑΤΟ στο κρατιδιο των Σκοπιων, προσδοκωντας βετο του….Τσιπρα.Προσπαθουν να αποκτησουν επιροη στην Ελλαδα (η οποια ακομα επι ΠΑΣΟΚ θα ειχε αποστασιοποιηθει απο το ΝΑΤΟ, ομως “εμφανιστηκε” η ….περεστροικα) μεσω παπαδων και Βελοπουλων.Ετσι….αι σιχτιρ απο δω μεθυστακες.

ΓΚΡΕΚΟΠΙΘΙΚΟΣ

16/07/2018, 07:39

Κάτω τα χέρια απο το ξανθό γένος. μετά την ανακατάληψη της κωνσταντινούπολης και της ανόρθωσης του βυζαντίου θα δωθεί αμνηστία τους ορθόδοξους αδερφούς μας. η ιερή παντόφλα, και κάστανο βοήθεια μας

Άσε μας ρε ΠΘ

16/07/2018, 07:30

Πολύ φιλορωσικο μας έχεις βγει τώρα τελευταία. Είπαμε κάνουμε προπαγάνδα κατά του Τσίπρα αλλά όχι και έτσι.

0

16/07/2018, 07:19

Μαθήματα υψηλής διπλωματίας, από τον κ. Κοτζιά. Η μόνη περίπτωση, όπου ο σωστός άνθρωπος βρίσκεται στη σωστή θέση.

0

16/07/2018, 07:19

Μαθήματα υψηλής διπλωματίας, από τον κ. Κοτζιά. Η μόνη περίπτωση, όπου ο σωστός άνθρωπος βρίσκεται στη σωστή θέση.

η επομεβη θεση του κοτζια οταν ο συριζα θα εχει πεσει

16/07/2018, 06:27

Αναλυτης της cia ….στο λανγκλει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν 2500 χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_rama

Παρά τις ανησυχίες που διατυπώνει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και o υπουργός Εξωτερικών φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη συμφωνία. Τα λάθη και οι παρανοήσεις του Αλ. Τσίπρα και του Ευρωπαίου επιτρόπου Γ. Χαν για τα σύνορα με την Αλβανία κρύβουν επικίνδυνο παρασκήνιο. Η Αλβανία, με υπόδειξη της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι τα νησιά Ερείκουσα, Οθωνοί και Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ, κάτι που αν γίνει δεκτό δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και για το Καστελόριζο

16/07/2018, 07:15 1
ekloges

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο ή προσφυγή σε πενταπλές κάλπες τον Μάιο. Δύο… μαξιλάρια φοβίζουν την κυβέρνηση. Το πρώτο είναι τα 15 δισ. που καθυστερούν για την έξοδο στις αγορές. Το δεύτερο, η ενδεχόμενη υποστήριξη των «Μακεδονομάχων» προς τη Ν.Δ.

16/07/2018, 06:24 8

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγρ