Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Εθνικά Θέματα Ελλάδα και Γαλλία σε κοινή γραμμή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ελλάδα και Γαλλία σε κοινή γραμμή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σε κοινή γραμμή πλεύσης βρίσκονται Ελλάδα και Γαλλία για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τον τρόπο αντίδρασης της ευρωπαϊκής ηγεσίας , αλλά και του ΝΑΤΟ απέναντι στο κλίμα έντασης, που καλλιεργεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια αποτροπής των τουρκικών σχεδίων και η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, όπως φάνηκε και από την μεγάλη άσκηση, που διεξήχθη την Τετάρτη στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Για διάλογο με τετελεσμένα

Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απευθύνοντας από τη μία πρόταση για διάλογο και από την άλλη ευθεία απειλή προς όσους επιχειρούν να «δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία»

Ευθεία απειλή Ακάρ προς Ελλάδα: Ελάτε να τα βρούμε, αλλιώς θα λυπηθείτε

Πιο συγκεκριμένα, στον απόηχο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ακάρ υποστήριξε πως «θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας».

«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε ‘ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε’» τόνισε, εξαπολύοντας απειλές.

«Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με το προσφυγικό και απηύθυνε αυστηρό μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο: «Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο».