Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως θα γίνει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ναι μεν η ελληνική αντίδραση μπορεί να εμποδίσει ορισμένες εξελίξεις, αλλά η Αθήνα “πιάστηκε στον ύπνο” και δεν βρισκόταν σε εγρήγορση όλο αυτό το διάστημα, ώστε να προσεγγίσει τις θεσμικές αρχές της Λιβύης για να μην προχωρήσουν σε συνεργασίες με την Άγκυρα.

Τσαβούσογλου: Υπογράψαμε συμφωνία με τη Λιβύη 

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε.

Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019

Απορρίπτει το λιβυκό κοινοβούλιο τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την Τουρκία , σύμφωνα με ΜΜΕ της Λιβύης

Το λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη σημερινή συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία ως «παράνομη» επικαλούμενη την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης, σύμφωνα με το «Libya Update».

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Το «Libya Update» μετέδωσε ότι το λιβυκό κοινοβούλιο ανέφερε πως η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το «δικαίωμά της για το πετρέλαιο».

Επιπλέον, ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν καταγγέλλει την κυβέρνηση που αναθέτει στον Υπουργό Οικονομίας καθήκοντά του για «να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».

Ένα αμφιλεγόμενο μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της λιβυκής πρώην κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και της τουρκικής κυβέρνησης.

Πώς προέκυψαν οι δύο κυβερνήσεις της Λιβύης

Η βορειοαφρικανική χώρα χωρίστηκε μεταξύ των δύο αντίπαλων διοικήσεων τα χρόνια μετά την ανατροπή του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι πριν από μια δεκαετία. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) εδρεύει στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, που βρίσκεται στα δυτικά, ενώ ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) βρίσκεται στα ανατολικά.

Παρά τη σχετική ηρεμία τα τελευταία χρόνια, οι εντάσεις σιγοβράζουν μετά την αποτυχία διεξαγωγής των πολυαναμενόμενων εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο και την άρνηση του νυν πρωθυπουργού, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, να παραιτηθεί.

Ο αντίπαλός του, Fathi Bashagha, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο στα ανατολικά, επιχείρησε ανεπιτυχώς στα μέσα Μαΐου να εισέλθει στην Τρίπολη.

.