Ο φίλαθλος κόσμος όλης της Ελλάδας υποκλίθηκε και περίπου 14.000 φίλοι του μπάσκετ και της Εθνικής Ομάδας χειροκρότησαν από κοντά τον ανεπανάληπτο Νίκο Γκάλη σε μία βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στον «μύθο» του ελληνικού μπάσκετ, καθώς η ΕΟΚ απέσυρε την «γαλανόλευκη» φανέλα του στην οροφή του κλειστού γηπέδου του ΟΑΚΑ.

Η τιμητική εκδήλωση με τις βραβεύσεις και την αποθέωση του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα έγιναν στο περιθώριο του φιλικού αγώνα της Ελλάδας με την Σλοβενία,

Λίγο μετά τις 19:00 τα φώτα έσβησαν, ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος κι αποθέωσε τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία και την Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Νίκος Γκάλης συγκινήθηκε και κάποια στιγμή δάκρυσε, ευχαριστώντας τον κόσμο, τους παλιούς συμπαίχτες του και όλους, όσοι συνέβαλαν για να ανέβει το ελληνικό μπάσκετ πολύ ψηλά στην παγκόσμια κλίμακα.

Η φανέλα με το 4 ανεβαίνει στην κορυφή

Ο Γκάλης χαιρέτησε πρώτα τους παίκτες της Εθνικής Σλοβενίας (είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Λούκα Ντόντσιτς), ακολούθως τους αθλητές και το τιμ της Εθνικής Ελλάδος, προτού δει με δάκρυα στα μάτια (εν μέσω συγκλονιστικής αποθέωσης) μία τεράστια φανέλα με το Νο4 που φορούσε στη «γαλανόλευκη» να ανεβαίνει στον ουρανό του Ολυμπιακού Σταδίου, ως παντοτινό σύμβολο του ελληνικού μπάσκετ.

Μετά από ένα εκπληκτικό διάστημα αποθέωσης πολλών λεπτών από τον κόσμο που φώναζε ρυθμικά το όνομά του, ο Νίκος Γκάλης βραβεύτηκε και από τον γ.γ. της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή για την προσφορά του στο άθλημα, ενώ ακολούθησε αντίστοιχη βράβευση κι από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο.