Με δύναμη, αντοχή και πίστη στη νίκη ο φοιτητής ιατρικής από τα Ιωάννινα Στέφανος Ντούσκος μας γέμισε υπερηφάνεια, κατακτώντας πανάξια το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 και μάλιστα με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ!

Έτσι, ο 24χρονος Γιαννιώτης πρωταθλητής όχι μόνο έφερε τη χώρα μας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο άθλημά του, αλλά «υπέγραψε» και τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας!

Παράλληλα, αυτό ήταν και το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021.

Ο Έλληνας σκιφίστας πέρασε τα 500 μέτρα στην 4η θέση αλλά στην συνέχεια ανέβασε τον ρυθμό του και βρέθηκε πρώτος στα 1000 μέτρα της κούρσας. Ο Στέφανος Ντούσκος συνέχισε την πρώτη θέση και στα 1500 μέτρα, κάνοντας την υπερπροσπάθεια να μείνει σε αυτή την θέση στα τελευταία 500 μέτρα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής παρά την πίεση που δέχθηκε από τους αντιπάλους του στον τελικό, άντεξε, κατακτώντας την 1η θέση και το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας στο άθλημα της κωπηλασίας. Να σημειωθεί ότι ο Ντούσκος ήταν ο πρώτος αθλητής της Ελλάδας που ρίχτηκε στη μάχη των αγώνων στις 23 του μήνα και τώρα είναι ο πρώτος αθλητής της ελληνικής αποστολής που παίρνει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021.
Η τελική κατάταξη της κωπηλασίας

Η τελική κατάταξη της κωπηλασίς στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021:

Στέφανος Ντούσκος 6:40.45
Κιέτιλ Μπορτς (Νορβηγία) 6:41.66
Νταμίρ Μάρτιν (Κροατία) 6:42.58
Σβέρι Νίλσεν (Δανία) 6:42.73
Αλεξάντερ Βιαζόνκιν (Ρωσία) 6:49.09
Μιντάουγκα Γκρισκόνις (Λιθουανία) 6:57.60

Ήταν απίστευτος! Ο Στέφανος Ντούσκος με μία ονειρεμένη εμφάνιση άγγιξε το τέλειο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ ανδρών στην κωπηλασία!

Ο Στέφανος Ντούσκος με τη μυθική του κούρσα έφερε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το πρώτο χρυσό στο εν λόγω άθλημα (η Ελλάδα έχει κατακτήσει 4 ακόμη ολυμπιακά μετάλλια στην κωπηλασία, με σπουδαίους αθλητές).

Ο Στέφανος Ντούσκος με τη χρυσή του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ!

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή και η απονομή του χρυσού στον Στέφανο Ντούσκο, με τον ελληνικό εθνικό ύμνο να ακούγεται στα πέρατα του κόσμου.

Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε πετύχει, λίγα λεπτά μετά την απίστευτη κούρσα του στον τελικό, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια… δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ένιωθα πολύ καλά στην κούρσα. Ο προπονητής μου είπε πως θα είμαι μέσα στα μετάλλια, πριν πάρω θέση στη γραμμή της εκκίνησης. Έκανα μια αλλαγή μέσα στην κούρσα, στα 1.000 μέτρα και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα Θεέ μου βοήθησέ με. Κράτα λίγο ακόμη. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα… δεν το χάνω!

Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ευχαριστώ τους γονείς μου, την κοπέλα μου, τον δις Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο, όλους τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία και την εθνική, τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που με βοήθησε και έφτασα εδώ που έφτασα, τον γιατρό μου και γιατρό της εθνικής Γιάννη Χρηστογιάννη και τον χορηγό μου,» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.  

Παιδί του αθλητισμού και σπουδές στην ιατρική

Ο Ντούσκος ήταν ανέκαθεν παιδί του αθλητισμού. Παιδί μιας οικογένειας απλών εργαζόμενων γονέων (επαγγελματίας οδηγός ο πατέρας του), ασχολήθηκε πρώτα με τον στίβο και το άλμα εις μήκος. Σύντομα όμως, στην ηλικία των 14 ετών, του πρότειναν να δοκιμάσει την τύχη του στην κωπηλασία. Ξεκίνησε αρχάριος, έγινε πρωταθλητής Ελλάδος και εξελίχθηκε σε ολυμπιονίκη…

Από το 2014, όταν ήταν ακόμη μαθητής της β’ λυκείου, είχε αρχίσει τις διακρίσεις. Σε εθνικό επίπεδο κατέκτησε με την τετράκωπο του συλλόγου του την τρίτη θέση. Η τετράκωπος ήταν το αγώνισμά του ως το 2019. Σε αυτό ήρθαν οι διακρίσεις. Με κυριότερη την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Σε μια χρονιά που έπρεπε να κάνει πολλές θυσίες καθώς πηγαίνοντας στις «ελαφριές» κατηγορίες έπρεπε να χάσει και αρκετά κιλά.

Πεισματάρης… με στόχο στον τελικό

Φέτος, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχασε οριακά ένα μετάλλιο τερματίζοντας τέταρτος. Και αφού ήρθε η πρόκριση στο Τόκιο, έβαλε στόχο να φτάσει ως τον τελικό. Το έκανε κι αυτό. Δεν του ήταν αρκετό όμως. Αν και ο μικρός του τελικού, στα 24 του χρόνια τρέλανε τους αντιπάλους του κι εμάς μαζί και με ολυμπιακό ρεκόρ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Στον σύλλογό του, τον περιγράφουν ως ένα «πεισματάρη» αθλητή.

«Ότι βάλει στο μυαλό του σαν στόχο θα το κάνει. Είναι χαμηλών τόνων παιδί που απλά κάνει την δουλειά του. Προπόνηση όλη μέρα. Αλλά έχει πείσμα» εξηγεί στο Gazzetta η πρόεδρος του ΝΟ Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου.

Για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ντούσκος άφησε και τις σπουδές του πίσω. Πέρυσι ήταν να ξεκινήσει στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, αλλά η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων τον έφερε προ αποφάσεων. Άφησε τελικά την σχολή για ένα χρόνο προκειμένου να κατέβει φέτος στο Τόκιο. Το πείσμα του… λειτούργησε κι εδώ. Γιατί η επιλογή του τον δικαίωσε.

Τώρα, αφού χαρεί το χρυσό με τους δικούς του ανθρώπους, θα ξεκινήσει τις σπουδές του από τον Σεπτέμβριο. Δεν αφήνει τις σπουδές του, όπως και η αδερφή του, που κι αυτή σπουδάζει. Παράλληλα όμως θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να… τραβάει κουπί. Κουπί που το τραβάει με ελάχιστη βοήθεια. Κυρίως από τους γονείς του. Αυτοί είναι και οι μόνοι χορηγοί που έχει.