Του Νίκου Δημαρά

Έπιαναν τα πέναλτυ το ένα μετά το άλλλο

και έστειλαν την αγωνία στο κατακόρυφο,

θυμίζοντας την υπέροχη ταινία του Βιμ Βέντερς

 

Αυτό, που είδαμε χθες το βράδυ με τους δύο τερματοφύλακες της Κροατίας και της Δανίας μπορεί και να μην έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά και κυρίως σε διοργάνωση ΜΟΥΝΤΙΑΛ. Να πιάνουν τα πέναλτυ το ένα μετά το άλλο, να πανηγυρίζουν εναλλάξ, πετώντας στον αέρα και να γίνονται περίλυποι σε λίγο, μόλις χάνουν την επόμενη απόκρουση.

Ο Κροατης Σούμπασιτς έπιασε τρία πέναλτυ, αφού είχε λήξει και η παράταση του αγώνα. Ο Δανός Σμάιχελ έπειασε δύο στη διαδικασία των πέναλτυ, αλλά είχε πιάσει νωρίτερα άλλο ένα σε σουτ του Κροάτη  Μόντριτς.

Είναι βέβαια και η τύχη, αλλά ο Δανός τερματοφύλακας κατά τη γνώμη μας ήταν η μορφή του αγώνα, ίσως και κάπως τραγική, με τις εναλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Η κορύφωση των συναισθημάτων ερχόταν όταν οι κάμερες του γηπέδου έδειχναν τον πατέρα του Σμάιχελ, ο οποίος επίσης είχε πάιξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1998, στα 34 χρόνια του. Τότε η Δανία είχε φτάσει στα προημιτελικά.

Το χθεσινό ματς στην κανονική διάρκεια και την παράταση τέλειωσε 1-1, ενώ στη «ρουλέτα» που ακολούθησε πρωταγωνιστής της Κροατίας ήταν ο τερματοφύλακας Σούμπασιτς.

Η Κροατία είχε χάσει τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρόκριση όταν κέρδισε πέναλτι στο 116′, αλλά ο Σμάιχελ απέκρουσε του σουτ του Μόντριτς. Στη διαδικασία των πέναλτι ο τερματοφύλακας της Δανίας απέκρουσε άλλα δύο, αλλά αυτό αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετό. Αλλωστε πρωταγωνιστές ήταν οι τερματοφύλακες, καθώς ο Σούμπασιτς απέκρουσε τρία και έδωσε την πρόκριση στην Κροατία.

Όλη αυτή η φάση μου θύμισε την εξαιρετική ταινία “Η αγωνία του Τερματοφύλακα” , που την είχαμε δει παλιότερα, αλλά ξαναπροβλήθηκε πριν από λίγο καιρό στην ΕΡΤ 2.

Είναι το συγκλονιστικό ψυχολογικό δράμα με πλήρη τίτλο «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» (The Goalie’s Anxiety at the Penalty Kick /The Goalkeeper’s Fear of the Penalty / Die Angst des Tormanns beim Elfmeter), συμπαραγωγής Δυτικής Γερμανίας-Αυστρίας 1972.

Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Πέτερ Χάντκε και απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 1972.

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ρόμπι Μίλερ.

Μοντάζ: Πέτερ Πριγκόντα.

Μουσική: Γιούργκεν Κνίπερ.

Παίζουν: Άρτουρ Μπράους, Κάι Φίσερ, Έρικα Πλούχαρ, Λίμπγκαρτ Σβαρτζ.

Η υπόθεση: Ο τερματοφύλακας Γιόζεφ Μπλοκ δέχεται ένα γκολ κατά τη διάρκεια ενός εκτός έδρας παιχνιδιού και έπειτα από καβγά με τον διαιτητή αποβάλλεται. Φεύγοντας από το γήπεδο, αρχίζει μια άσκοπη περιπλάνηση στην ξένη πόλη. Περνάει την ώρα του σ’ έναν κινηματογράφο και το βράδυ κοιμάται με την ταμία.