Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Ας μου το συγχωρήσουν οι συνάδελφοι του αθλητικού ρεπορτάζ, που έτσι σχεδόν αυθαίρετα μπαίνω στα αμπέλια τους (καθότι Αύγουστος) αλλά αυτό, που είδα χθες το βράδυ δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο.

Είδα έναν ΠΑΟΚ δυνατό και επιβλητικό απέναντι στην πλούσια Βασιλεία της Ελβετίας (0-3). Είδα την ομάδα της Θεσσαλονίκης με ζωντάνια και πολύ τρέξιμο μέχρι το τέλος, σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, παρά τις αδυναμίες στις μεταβιβάσεις, αλλά από όλη την εικόνα μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ένας παίχτης: Ο 20χρονος πλέον Δημήτρης Λημνιός, με καταγωγή από τον Βόλο, που αποκτήθηκε  από τον Ατρόμητο Αθηνών.

Εκπληκτικός παίχτης. Πανταχού παρών. Αλώνιζε το γήπεδο από την μια περιοχή στην άλλη. Ξεπερνούσε τους ποδοσφαιριστές της Ελβετικής ομάδας με δύναμη και τέχνη. Μοίραζε καταπληκτικές μπαλιές και έκανε οριζόντιες σέντρες – “φαρμάκια”.

Και άλλοι παίχτες του ΠΑΟΚ ξεχώρισαν, όπως οι Πέλκας, Καντουρί και Βαρέλα, αλλά ο Λημνιός έδειξε ότι είναι μεγάλο ταλέντο. Μακάρι να έχει διάρκεια και να μην χαθεί μέσα στο απατηλό όνειρο της δόξας και των μεγαλείων, όπως έχει συμβεί με άλλα ταλέντα.

Διάβασα και για την ιστορία του Λημνιού, που έχει πατέρα Βολιώτη και μάνα Βραζιλιάνα.

Η πρώτη επαφή του με τον ΠΑΟΚ δεν έγινε όταν υπέγραψε το συμβόλαιο με τους “ασπρόμαυρους”. Ο Δημήτρης γεννήθηκε με… ακούσματα ΠΑΟΚ και εικόνες από τον Δικέφαλο του Βορρά. Ο μπαμπάς του Στέλιος είναι οπαδός του ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έχει κρύψει ποτέ και γνωρίζουν πολύ καλά και οι Βολιώτες.

Το μικρό ιστορικό του Λημνιού στον ΠΑΟΚ περνάει από τον Ίβιτς, στον Στανόγεβιτς και τον Λουτσέσκου. Είναι οι τρεις προπονητές που “σημάδεψαν” τον νεαρό Βολιώτη και ο Ρουμάνος, που έβγαλε άσο από το μανίκι του…

Με ένα λιτό μήνυμα… new kid in town, αμέσως μετά το τέλος μιας προηγούμενης σεζόν, η “ασπρόμαυρη” ΠΑΕ καλωσορίζει τη νέα μεταγραφή της. Ο Βλάνταν Ίβιτς γνώριζε καλά τι εστί… Λημνιός και εισηγείται την απόκτησή του. Μάλιστα, ο Δικέφαλος βγάζει από τα ταμεία του περίπου 800.000 ευρώ, σφραγίζοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που πραγματοποίησε ο Ατρόμητος προκειμένου να παραχωρήσει το περιουσιακό του στοιχείο, το οποίο άρχισαν να… ζαχαρώνουν κι άλλες ελληνικές ομάδες.

Η αποχώρηση του Ίβιτς και η έλευση του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς όμως άλλαξε τις ισορροπίες και ο Λημνιός βρέθηκε ένα βήμα πριν την πόρτα της εξόδου. Και αυτό γιατί ο μικρός δεν μπήκε ποτέ στο… μάτι του Σέρβου τεχνικού και αντιλήφθηκε με το “καλημέρα” πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Επέστρεψε από την καλοκαιρινή προετοιμασία του Δικεφάλου με μόλις ένα δεκάλεπτο συμμετοχής στα φιλικά της ομάδας. Δεν ήταν στις πρώτες δοκιμές ενώ έβλεπε να παίρνει χρόνο συμμετοχής μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν πολλές απουσίες.

Το μέλλον του στις τάξεις του ΠΑΟΚ “ξεθώριαζε” επικίνδυνα. Μέχρι να μιλήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Με την έλευση του, ο Ρουμάνος βάζει φρένο σε οποιαδήποτε μεταγραφική συζήτηση γύρω από τον 19χρονο τότε παίχτη. Υπό όρους όμως… Ο Λουτσέσκου τους ξεκαθαρίζει πως οι ισορροπίες είναι λεπτές, ο ανταγωνισμός μεγάλος και πως σε μια χρονιά πρωταθλητισμού, οι παίκτες θα φτιάχνουν τον ΠΑΟΚ και όχι ο ΠΑΟΚ εκείνους. Το μήνυμα ελήφθη. Ο Λημνιός έσκυψε το κεφάλι, το έριξε στη δουλειά …

Ο Δημήτρης γεννήθηκε 27 Μαίου 1998 (Δίδυμος) και προέρχεται από φτωχική οικογένεια. Ο πατέρας του Στέλιος Λημνιός έπαιζε παλιότερα στη Νίκη Βόλου. Η μητέρα του είναι Βραζιλιάνα, ενώ η αδερφή του φοιτήτρια στα Ιωάννινα.

Πληροφορίες από: FORZA/PAOK FC