Η παραγωγή μεταξιού συνεχίζει να αναπτύσσεται στο Σουφλί του Έβρου, παρουσιάζοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που σε συνδυασμό με τις στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις που υλοποιούνται στην ακριτική περιοχή, προοιωνίζουν ένα ευοίωνο μέλλον.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία εικόνα δραστηριοτήτων του Συλλόγου Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», που αναλαμβάνει και την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου σηροτροφίας.
Η ιστορία της πόλης του Σουφλίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σηροτροφία. Η τέχνη εκτροφής του μεταξοσκώληκα, η επεξεργασία του νήματος από το φαινομενικά εύθραυστο κουκούλι και η παραγωγή υψηλής ποιότητας μεταξιού, εμφάνισε κατά το παρελθόν αξιοσημείωτη δυναμική.
Με κύριο στόχο την εκ νέου ανάδειξη της παραγωγής μεταξιού και των προοπτικών της στο επιχειρείν, φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι του Σουφλίου με πρωτεργάτη το Σύλλογο Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τη σηροτροφία.
Στο πλαίσιο αυτό η «Χρυσαλλίδα» διεκδίκησε και ανέλαβε τη διεξαγωγή «στην πόλη του μεταξιού» από τις 24 έως τις 27 Απριλίου του 10ου επετειακού Διεθνούς Συνεδρίου Σηροτροφίας της BACSA (Black Caspian Seas and Central Asia Silk Association).
Το Σουφλί θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση που κατέκτησε στο παρελθόν
«Ο χάρτης των μεταξοπαραγωγών χωρών δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει πάρα πολύ και τα σημεία που τοποθετούνται σ’ αυτόν τον χάρτη είναι πάρα πολύ λίγα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσιακίρης, συμπληρώνοντας πως το συνέδριο δίνει τη δυνατότητα στο Σουφλί να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση που κατέκτησε στο παρελθόν όταν μεγάλοι οίκοι της Ευρώπης προμηθεύονταν αρχικά το κουκούλι και αργότερα το μετάξι από την περιοχή του Σουφλίου.
«Το Σουφλί πλέον διεκδικεί τη θέση που είχε κερδίσει στο παρελθόν, διεκδικεί και τη θέση του στο μέλλον. Αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε είναι να προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους σ’ αυτή την παραγωγή. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και είναι πολύ σημαντική και βοηθάει πάρα πολύ και η λειτουργία των τμημάτων Δ.Ι.Ε.Κ. σηροτροφίας και παραγωγής μεταξιού που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες, με την προσπάθεια όλων των φορέων έτσι ώστε οι νέοι που εκπαιδεύονται πλέον εκεί να μείνουν και στην εργασία, στο συγκεκριμένο αντικείμενο…
Είναι πολύ σημαντική και η αναγέννηση που βλέπουμε όχι μόνο στο Σουφλί αλλά και στις γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουμε επικοινωνία και άμεση επαφή, όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Θα δούμε λοιπόν να πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, οι φορείς, να μεγαλώνει η παραγωγή στην ευρωπαϊκή κοινότητα και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την προσπάθεια να επανέλθει η αίγλη της παλιάς εποχής. Να μπορούμε να γίνουμε αυτάρκεις όσον αφορά τις ανάγκες μας σε μετάξι, να μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι σ’ αυτό γιατί το Σουφλί είχε αυτή τη μοναδικότητα να προμηθεύει με μετάξι όχι μόνο την εγχώρια παραγωγή του αλλά να προμηθεύει και με κουκούλι και την κεντρική Ευρώπη, τη Γαλλία και την Ιταλία σ’ ένα μεγάλο μέρος.
Οι μεγάλοι οίκοι του Μιλάνου και της Λυών προμηθευόταν τα κουκούλια τους από την περιοχή του Σουφλίου και αργότερα και τα μετάξια. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να θέσουμε εκ νέου τέτοιους μεγάλους στόχους και θα προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε».
Αναφορικά με τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου, ο κ. Τσιακίρης διευκρινίζει ότι η διεκδίκησή του «ήταν ένας στόχος που είχαμε βάλει εδώ και πολλά χρόνια με το σκεπτικό ότι θα ξαναθέσουμε το Σουφλί πλέον σε μία καινούρια βάση για την παραγωγή μεταξιού… Είναι κάτι το οποίο το χουμε φτάσει σ’ ένα πολύ καλό σημείο με τη βοήθεια όλων των ανθρώπων που πίστεψαν σ’ αυτό κι έγινε για όλους ένας κοινός στόχος».