Ποιος ευθύνεται τελικά για τον θάνατο ενός ανθρώπου που έκανε βόλτα στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας και δέχθηκε άγρια επίθεση από αγέλη αδέσποτων σκύλων; Σε ποια πόλη και σε ποια κοινωνία ζούμε, βλέποντας γύρω μας να επικρατούν συνθήκες ζούγκλας; Έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη οι συγγενείς του 65χρονου από την Τούμπα, αναζητώντας ευθύνες;

Αυτά και άλλα ερωτήματα ανακύπτουν μετά την είδηση του θανάτου του 65χρονου άνδρα, που είχε δεχθεί επίθεση σκύλων πριν από 22 μέρες στην περιοχή μεταξύ Τούμπας και Πυλαίας και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 65χρονος είχε εντοπιστεί ξημερώματα στην περιοχή και έφερε πολλαπλά τραύματα από σκυλιά. Τον είχαν εντοπίσει αστυνομικοί με μοτοσικλέτες της ομάδας “Δίας”, που έφτασαν επιτόπου μετά από σχετική ειδοποίηση.

Στην ίδια περιοχή λίγο αργότερα δέχθηκε επίθεση, πιθανόν από την ίδια αγέλη των σκύλων. και ένας 82χρονος, που κι αυτός διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο.

H αστυνομία διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν για την έλλειψη φροντίδας προς τα αδέσποτα και την απομάκρυσή τους από σημεία, που συχνάζουν άνθρωποι.

Είναι πολλοί οι κάτοικοι, τόσο της Πυλαίας και της Τούμπας όσο και της Καλαμαριάς, όπου παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, που  αναρωτιούνται τι κάνει ο Σύνδεσμος για την Προστασία των Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΑΖΑΘ), που πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε και χρηματοδοτείται για αυτό τον σκοπό.

Και αν δεν έχει τέτοιες δυνατότητες ο ΣΥΠΑΖΑΘ μήπως θα πρέπει να αναλάβουν φροντίδα άλλες υπηρεσίες των Δήμων ή του κράτους; Πάντως το να πεθαίνουν άνθρωποι από επιθέσεις σκύλων γύρω από μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων στις μέρες μας αποτελεί ντροπή για μια συντεταγμένη πολιτεία.