Την Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χθες ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, μαζί με την ομάδα του υπουργού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο, που υπέγραψε σειρά συμφωνιών στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και της καινοτομίας.

Λίγα λεπτά πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα ο κ. Κράτσιος μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνοαμερικανική συνεργασία, που όπως τόνισε αποβλέπει στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο

«Ήμουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 (όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ), μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Γουΐλμπερ Ρος, και έχουμε προχωρήσει τόσο καταπληκτικά έκτοτε» είπε ο κ.Κράτσιος.

Ο Μιχάλης (Mάϊκλ) Κάρτσιος έχει καταγωγή εκ πατρός από την Καστοριά και εκ μητρός από την Βολισσό της Χίου. Ο παππούς του είχε μεταναστεύσει από την Καστοριά στις ΗΠΑ και δημιούργησε μεγάλη οικογένεια με επιμονή στην ελληνική παιδεία και παράδοση.

Ο Μιχάλης σπούδασε σε τρία πανεπιστήμια, αλλά δεν παρέλειψε να λάβει και πιστοποιητικό ελληνικών σπουδών, καθώς μιλάει άπταιστα ελληνικά, ενώ κάθε καλοκαίρι πηγαίνει για διακοπές στη Χίο, στο χωριό της μητέρας του Μαρίας.

Αναλυτικά το βιογραφικό του

Ο Μιχαήλ Ιωάννης Κοτσακάς Κράτσιος (Michael John Kotsakas Kratsios, γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1986 αποφοίτησε από το Richland North East High School στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 2004 και από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 2008 με πτυχίο πολιτικών επιστημών και πιστοποιητικό Ελληνικών Σπουδών. Ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.

Στο γραφείο με τον πρόεδρο και μια εκ των ειδικών συμβούλων.

Ενώ φοιτούσε ακόμη στο κολέγιο, ο Κράτσιος ήταν ασκούμενος υπάλληλος του γερουσιαστή Lindsey Graham και αρχισυντάκτης και πρόεδρος του Business Today. Μετά από το Πρίνστον εργάστηκε στην Barclays Capital και στο Lyford Group International και αργότερα διετέλεσε Chief Financial Officer της Clarium Capital Management.

Πριν τη συμμετοχή του στην διοικητική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως Αναπληρωτής Βοηθός του προέδρου, ο Κράτσιος ήταν Διευθυντής στο Thiel Capital και υπηρέτησε ως Διευθυντής Προσωπικού του επιχειρηματία Peter Thiel.

Στο Λευκό Οίκο, ο Κράτσιος υποστήριξε την προώθηση των νέων τεχνολογιών στις ΗΠΑ και αυτό ήταν ένα κριτήριο για την ναβάθμισή του σε υφυπουργό άμυνας.

Υπό την ηγεσία του, ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε την Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Ηγεσίας στις Νέες Τεχνολογίες κατά τη διάρκεια της Τεχνολογικής Εβδομάδας της Διοίκησης τον Ιούνιο του 2017.

Ο κ. Κράτσιος καθοδηγεί τις κυβερνητικές προσπάθειες των ΗΠΑ τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι επίσης επικεφαλής των προσπαθειών του Λευκού Οίκου να ενσωματώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εθνικό σύστημα εναέριου χώρου, οι οποίες κατέληξαν σε ένα προεδρικό μνημόνιο που ζητούσε την ίδρυση του πιλοτικού προγράμματος ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).

Το Σεπτέμβριο του 2017 ο Κράτσιος ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην υπουργική σύνοδο των G7 στο Τορίνο της Ιταλίας. Τον Αύγουστο του 2018, ο Κράτσιος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ψηφιακή Οικονομική Υπουργική Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.

Τον τιμά η Βολισσός της Χίου

«Βολισσιανό», από το χωριό Βολισσός της βόρειας Χίου, χαρακτηρίζει τον νέο υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μιχάλη Κράτσιο-Κοτσακά, το Συμβούλιο της Κοινότητας Βολισσού Χίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Σωτήρη Παραδείση, «γνωστός στους περισσότερους από τις συχνές επισκέψεις του στο χωριό του, τόσο ο νέος υφυπουργός όσο και οι γονείς του, ο κ. Γιάννης Κράτσιος και η κ. Μαίρη Κοτσακά, αποτελούν πρόσωπα αγαπητά στη μικρή κοινωνία της Βολισσού. Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, ο Μιχάλης Κράτσιος-Κοτσακάς δεν μπόρεσε να έρθει στη Βολισσό, όμως πέρυσι το καλοκαίρι είχε έρθει για σύντομες διακοπές, αν και ήταν ήδη διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου».