Αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη αναμένεται να ληφθούν την άλλη εβδομάδα, καθώς υπάρχει ανησυχία μετά τον διπλασιασμό του ιϊκού φορτίου, που υπολογίστηκε στα λύματα στις 5 και 7 Φεβρουαρίου. Η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 100%, αλλά συνιστάται υπομονή μέχρι να γίνει η νέα μέτρηση.

Οι αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης όμως και αυτή σε υψηλά επίπεδα.

Οι ειδικοί φέρονται ότι είναι χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα». Στο πρώτο ανήκουν ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και άλλοι, που τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση στην πόλη.

Η άλλη πλευρά θέλει να δοθεί χρόνος προκειμένου να φανεί εάν το ιικό φορτίο στα λύματα θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία μετά την σταθεροποίηση που έδειξε τελευταία.

Πάντως, δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν οι επιστήμονες καταλήξουν σε μία μέση λύση μεταξύ των δύο τάσεων που θα περιείχε ορισμένα μέτρα, προληπτικά, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, προς το παρόν το καθολικό lockdown. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση στην μαθητική κοινότητα αλλά και η κινητικότητα των γονέων.

Κοινή παραδοχή όλων πάντως, είναι ότι ένας βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις αποφάσεις -όπως έγινε και στην περίπτωση της Αθήνας- είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν έως την Τετάρτη 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Προς το παρόν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως αντέχουν.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η Θεσσαλονίκη επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και για άλλες περιοχές της χώρας (Αχαία, Ρέθυμνο, Εύβοια) θα καταλήξουν στην απόφασή τους μετά από ψηφοφορία. Η εισήγηση θα δοθεί στην κυβέρνηση και αυτή θα λάβει τις τελικές αποφάσεις οι οποίες και αναμένεται να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εάν υπερισχύσουν οι ειδικοί που θέλουν τα προληπτικά, άμεσα, μέτρα, τότε σε καθεστώς lockdown θα ζουν από Δευτέρα περισσότεροι από 5.400.000 Έλληνες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ρέθυμνο.