Γράφτηκαν πολλά, ανακοινώθηκαν περισσότερα και δηλώθηκαν ακόμη πιο πολλά, ειλικρινή ή όχι, για την ιστορική ντροπή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον νταή Τούρκο πρόεδρο, που όπως φαίνεται εδώ και χρόνια έχει αλλάξει πλεύση και ορέγεται θάλασσες, πελάγη και στεριές για να επανορθώσει την οθωμανική αυτοκρατορία.

Είναι δεδομένες οι προθέσεις του και μάλλον δεν χρειάζονται αναλύσεις και επεξηγήσεις. Έχουμε καταντήσει σ΄αυτή τη χώρα στο σημείο να αναδεικνύουμε σε επιστημονικές ειδικότητες τους “τουρκολόγους” έτι δε και τους “Ερντογανολόγους”. Φτάνει πια… Κάθε κραυγή του Τούρκου ταραξία και μια ανάλυση από τους Έλληνες ειδικούς…

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ξέρουμε λοιπόν γιατί τα κάνει αυτά ο τσαμπουκάς πρώην ποδοσφαιριστής από τις αλάνες της Κωνσταντινούπολης. Φαίνεται ότι έχει ξεσαλώσει. Την έχει δει “σουλτάνος” και έχει ξεφύγει από την σχέση του με τον γήϊνο κόσμο. Έχει κόψει καπίστρι, όπως λένε στα χωριά μας για τα αλαφιασμένα άλογα. Και θέλει πάση θυσία να παραμείνει στην εξουσία και να “μεγαλώσει” την Τουρκία, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους υπηκόους οπαδούς του. Τους αφιονίζει εθνικιστικά και τους κάνει τώρα και ενέσεις θρησκευτικού φανατισμού.

Συνεπώς τα κίνητρά του και για την Αγιά Σοφιά είναι γνωστά. Αυτός είναι ο τύπος. Με την τελευταία ενέργειά του έχει βάλει οριστικό φράχτη με την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο.

Αλήθεια με τι θράσος θα προσεύχονται κάτω από  την εικόνα της Βρεφοκρατούσης;

Το μέγα ερώτημα είναι τι κάνει ο πολιτισμένος κόσμος. Μόνο η Γαλλία βλέπει τις προκλήσεις; Μόνο ο Μακρόν ενοχλείται; Οι άλλοι δεν βλέπουν που το πάει ο πολεμοχαρής “σουλτάνος”; Δεν βλέπουν τι θέλει να κάνει σε Συρία, Ιράκ, Κούρδιστάν, Κύπρο, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο; Δεν βλέπουν ότι το φίδι έχει βγει από την τρύπα;

Προσπάθησαν να “εξισλαμίσουν” και τον ναό με παρεμβάσεις γύρω από την εικόνα του Ιησού οι ξεδιάντροποι καπηλευτές ξένων συμβόλων. 

“Η Ευρώπη κοιμάται”, λέει ο Αντώνης Σαμαράς. Ε, λοιπόν, αν κοιμάται ξυπνήστε την. Κουνηθείτε εν συνόλω. Οργανώστε κινητοποιήσεις, διεθνείς συνεντεύξεις τύπου και ξεσηκώστε την κοιμώμενη ευρωπαϊκή πλειοψηφία. Μόνο με γενικό ξεσηκωμό και αυστηρές κυρώσεις θα πάρει χαμπάρι ο ψευτοτσαμπουκάς ότι φτάσαμε στο σημείο να του πούμε το “ως εδώ και μη παρέκει…”

Από επίσκεψή μου στην Αγία Σοφία σε άλλες εποχές, που δεν ήταν σε έξαρση ο ισλαμισμός και ο φανατισμός, αλλά υπήρχε στοιχειώδης σεβασμός των μνημείων.

Διότι πάνε οι εποχές, που οι άνθρωποι, οι χριστιανοί, πίστευαν στα θαύματα και μας έλεγαν στα σχολεία για παρηγοριά το “σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις/ πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θά΄ναι…”

Διότι πλέον δεν καταλαβαίνει ο Τούρκος από δημοκρατικά αισθήματα και από σεβασμό των αξιών του πολιτισμού και της θρησκευτικής πίστης των άλλων λαών. Όταν φτάνει στο σημείο να μετατρέπει σε τζαμί ένα τόσο ιερό σύμβολο, όταν βάζει τους μουσουλμάνος οπαδούς του να προσεύχονται κάτω από τις εικόνες της Βρεφοκρατούσης Παναγίας, του Ιησού και των αγίων της χριστιανοσύνης τι να περιμένει κανείς; Μόνο οι ξετσίπωτοι και ανυπόληπτοι κλέφτες και καπηλευτές των ξένων περιουσιών, αλλά και οι μεθυσμένοι εξουσιομανείς, επίδοξοι κατακτητές φέρονται έτσι.

Και για αυτούς μόνο ένα φάρμακο υπάρχει: Η σθεναρή και δυναμική αντιμετώπιση. Διότι, δυστυχώς, θαύματα δεν γίνονται και οι εικόνες δεν δακρύζουν πλέον…