*** Ησυχάσαμε σήμερα. Βγήκε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας Μαλακασίου στην Εγνατία οδό, όπως φαίνεται εξ όψεως. Παρά ταύτα η σήραγγα έκλεισε για προληπτικούς λόγους. Ειδικευμένοι μηχανικοί κάνουν επιτόπια έρευνα και θα αποφανθούν μέχρι την Δευτέρα.
*** Tο θέμα προέκυψε όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η σήραγγα Ανήλιου (Μαλακασίου) είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Ο Ν. Ταχιάος τον διέψευσε αφού όμως πήγε ο ίδιος επιτόπου μαζί με τους μηχανικούς. Και οι διερχόμενοι οδηγοί, που τώρα περνούν από την κάτω σήραγγα, η οποία διπλοδρομήθηκε, αναρωτιούνται πως οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του τούνελ του Μαλακασίου φάσκουν και αντιφάσκουν, λέγοντας άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος, δηλαδή Μαλακασίες…
*** Τώρα, όμως, που θα έχουμε στις Βρυξέλλες άξιους εκπροσώπους ποιος στη χάρη μας! Ένας θα στήνει ευήκοον ους μη μας ξεφύγει τίποτα, ο άλλος θα παρακολουθεί τα μετεωρολογικά φαινόμενα από το κέντρο της Ευρώπης, κάποιες κυρίες θα θυμούνται τα μεγαλεία των επιδόσεων στα στάδια του κόσμου και οι εκ μεταγραφής θα προσπαθούν να βάλουν κα΄να γκολ στους Βέλγους, εκεί, που δεν τα κατάφερε ο γνήσιος ΠΑΟΚ.
*** Ένιοι τηλεααστέρες δε θα μαθαίνουν από πρώτο χέρι ποιες κυρίες ψώνισαν μοντελάκια από την αγορά των Βρυξελλών, ποιες χώρισαν από ποιους και ποιες τα φτιάχνουν με γκόλντεν μπόϊς των υπηρεσιών της Ευρωβουλής με τις παχυλές αμοιβές. Για να μην πλήττουν μάλιστα θα υπογράφουν και κα΄να ψήφισμα κατά της Ελλάδας, αν τους καταθέσουν καμιά αναφορά οι “Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα”.
*** Δεν αποκλείεται μάλιστα και οι ίδιοι οι “δικοί μας” να συντάξουν το κείμενο, καθότι και αυτοί δεν πιστεύουν στα σύνορα, όπως έλεγαν τόσα χρόνια για το Αιγαίο, που ¨ανήκει στα ψάρια” και για τον αχρείαστο φράχτη στον Έβρο. Ήθελαν χώρα – ξέφραγο αμπέλι, αλλά ήρθε ο Στ. Κασσελάκης και τους προσγείωσε με την “πατριωτική αριστερά”. Και τώρα ως εκ θαύματος έγιναν όλοι “αριστεροί πατριώτες”, χάριν του συμφέροντος της χώρας…
*** Είναι πολλά τα λεφτά, όπως συμβαίνει και με τις τηλεπωλήσεις για τις οποίες μίλησε και ο κ. Μητσοτάακης, αλλά όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς εταιρειών, που διακινούν και πωλούν τρόφιμα πάσης μορφής. Δεκάδες εκατομμύρια βγάζουν ντόπιες και ξένες – πολυεθνικές, που ελέγχουν τα πολυκαταστήματα, δημιουργώντας απροσπέλαστα κέντρα διανομής.
*** Και προσπαθεί ο κατά τα άλλα δραστήριος κ. Σκρέκας να πιάσει τους παρανόμους να τους επιβάλει από 50.000 ευρώ πρόστιμα, ίσως και λίγο παραπάνω, όταν αυτοί βγάζουν εκατομμύρια. Και ο κόσμος τρέχει να αγοράζει ό,τι του σερβίρουν, μέσα από φανταχτερές διαφημίσεις και από ειδικές παρουσιάσεις για φίλτρα νερού, μαγνητικά υποστρώματα, θαυματουργές κηραλοιφές και εκδόσεις “σοφών σαλτιμπάγκων” κατά της μαγγανείας και της βασκανίας.
*** Και ενώ οι πολυεθνικές των τροφίμων πλουτίζουν, οι αγρότες των νομών πέριξ της Θεσσαλονίκης γίνονται από φτωχοί φτωχότεροι, καθώς φέτος τα δέντρα δεν έδεσαν πολλούς καρπούς, λόγω της κλιματικής αλλαγής και η παραγωγή θα είναι μειωμένη μέχρι και 80%. Αυτά είπαν προχθές οι εκπρόσωποι των αγροτών εδώ στη ΔΕΘ στο συνέδριο για το βερίκοκο, που έγινε στα πλαίσια της Έκθεσης FRESKON. Κάλεσαν μάλιστα τους υπευθύνους για την αγροτική πολιτική να επισκεφτούν τα χωράφια για να δουν τι εστί βερίκοκο….

Ο Σχολαστικός (και αντ΄αυτού Ν. Δημαράς)