Καλοί οι γάμοι, καλά και τα βαφτίσια, αλλά καλά μας ζευγάρια δεν θα πάθετε τίποτα αν τα εν λόγω μυστήρια πάνε παραπίσω… Περιμένετε να δούμε πρώτα τι θα γίνει με αυτή την κατάρα, που μας βρήκε και ύστερα κάνετε όσους γάμους, βαφτίσια και γλέντια θέλετε.

Δεν είναι κατάσταση αυτή. Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και …δεν συμμαζεύεται. Όπου γάμος και κορωνοϊός. Δέκα κρούσματα στον έναν, 16 στον άλλο, επτά στον παραπέρα και άλλα τόσα παρακάτω (Θεσσαλία).

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Να με συγχωρούν τα ζευγάρια, οι γονείς, οι συμπέθεροι, οι συμπεθέρες, οι κουμπάροι και οι κουμπάρες, διότι καταλαβαίνω ότι θέλουν να γίνονται οι γάμοι “μπας και δούμε κανέναν υιό, αγόρι δηλαδή, για να έχει συνέχεια το σόϊ”, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν γίνει φέτος ο γάμος. Εδώ τα ζευγάρια τεκνοποιούν πλέον μια χαρά και άνευ γάμων.

Δεν είναι η μεγάλη μέρα, η μοναδική, που άλλη δεν θα έρθει. Καταλαβαίνω και τις νυφούλες, που αδημονούν να κάνουν πρόβα νυφικού, έστω με μάσκες, να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, να πατήσουν το σκαρπίνι του γαμπρού στο άκουσμα του “η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα…”  (προς Εφεσίους Ε΄ 33), να πετάξουν ανθοδέσμες στις ελεύθερες και να χορέψουν το βαλς των ποιητών στο κέντρο διασκεδάσεως, κάτω από τους ήχους των μαχαιροπήρουνων για ένα φιλί, μόνο ένα φιλί, που θα έλεγε και η Χαρούλα, αλλά ρε παιδιά εδώ άλλος έχει τα μαχαιροπήρουνα και τα πεπόνια.

Καταλαβαίνω και τους γαμπρούς, που θα ήθελαν να δείξουν υπερηφάνεια για την όμορφη κοπέλα, που διάλεξαν και να πουν σε άλλη γλώσσα αυτό που έλεγαν οι λεβέντες μιας άλλης εποχής “έβγα μάνα μου να ιδείς πέρδικα, που σου΄φερα…”, αλλά εδώ δεν είμαστε για τραγούδια, επιδείξεις νυφικών και χορούς.

Υπάρχει και η άλλη λύση:Αν θέλει το ζευγάρι μπορεί να πάει σε ένα μακρινό και γραφικό εκκλησάκι, σε ένα νησί ή κάπου στην Πίνδο και να κάνει το μυστήριο με τρία – τέσσερα άτομα μαζί με τον παπά. Κι ας σκάσουν από το κακό τους οι συμπεθέρες, που δεν θα χορέψουν…

Διότι αυτός ο άτιμος ιός, δεν παλεύεται. Μας χορεύει στο ταψί.  Μην ακούτε κάποιους δήθεν θαρραλέους και μερικούς τσαμπουκάδες, οπαδούς της αίρεσης “αγύριστα κεφάλια”. Εδώ αυτός ο άτιμος έχει φάει κόσμο και κοσμάκη. Δεν καταλαβαίνει ούτε από μαγκιές, ούτε από τσαχπινιές, ούτε από πρωθυπουργούς, ούτε από μικρούς, ούτε από μεγάλους.

Γάμος λέει με 150 καλεσμένους στον Έβρο. Και τώρα με 100 στη Θεσσαλία, όπως λέει ο νέος νόμος. Λες και είναι λίγοι. Άντε να κάνεις ελέγχους μετά σε τόσο κόσμο. Ένας από τους καλεσμένους αρκεί για να γίνει η ζημιά.

Δεν είδατε τι έγινε στη Λάρισα; Σύμφωνα με το larissanet, η κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ένα από τα τρία κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε καλεσμένο στον γάμο, που τελέστηκε στην περιοχή, με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία σχετικά με την πιθανή διασπορά του ιού σε ευρύτερο κύκλο, όπως συνέβη προχθές και στον Έβρο, αλλά και προ ημερών στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι εποχή για πειράματα. Κάποτε απέφευγαν να καλέσουν μερικούς εριστικούς τύπους σε γάμους, διότι υπήρχε φόβος να κάνουν φασαρία, αλλά αυτοί εμφανίζονταν αργότερα με ύπουλο τρόπο ακάλεστοι. Γι αυτό έλεγαν “να φοβάστε τους ακάλεστους”.

Ακριβώς, όπως τώρα. Να φοβάστε τον ακάλεστο και τον ύπουλο εχθρό…