Να χτυπούν ταυτόχρονα κανονάκια, τουμπερλέκια και λαγούτα, να “κεντά” περίτεχνα το βιολί, να αντιλαλεί το κλαρίνο και να “κελαηδούν” οι τραγουδιστές στο ανοιχτό θέατρο Καστρομηνά της Χίου, που τώρα ονομάζεται “Μίκης Θεοδωράκης”, ξεσηκώνοντας τους πιο σπουδαίους χορευτές από όλη την Ελλάδα, ε, αυτό δεν είναι λίγο, ούτε μπορεί να συγκριθεί με καθημερινές συνήθεις εκδηλώσεις πολιτισμού.

Εδώ μιλάμε για εκατοντάδες χορευτές και χορεύτριες δεκαπέντε συλλόγων και συγκροτημάτων, που με εκπληκτικές παρουσίες και συναρπαστικούς ρυθμούς έδιναν το μήνυμα ότι αυτές τις μέρες στη Χίο χτυπά η καρδιά της Ελλάδας του πολιτισμού και της παράδοσης.

Κείμενα – φωτογραφίες: Νίκος Δημαράς

Σίγουρα ήταν εκπληκτική η ιδέα της καθιέρωσης του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας, πριν από πέντε χρόνια καθώς δίνεται ένα πρόσθετο έναυσμα στις δεκάδες των συλλόγων ανά την Ελλάδα να ασχοληθούν περισσότερο με την μουσική και την χορευτική παράδοση, αλλά παράλληλα είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να φανεί η εξαιρετική δουλειά τους σε μια μεγάλη μαζική εκδήλωση.

Υπέροχοι ρυθμοί, απόλυτη αρμονία και ωραία φεστιβαλική ατμόσφαιρα στο θέατρο Καστρομηνά της Χίου.

Πέρα από όλα αυτά, το να αντιλαλούν ελληνικοί ήχοι σε ένα όμορφο ακριτικό νησί, τρία – τέσσερα μίλια από τις τουρκικές ακτές, δεν είναι τίποτ΄ άλλο από την σταθερή και εμπεδωμένη ανά τους αιώνες πραγματικότητα, που περικλείει και επισφραγίζει αδιάκοπα την εθνική μας συνείδηση και δείχνει την συνεκτικότητα και την πολιτισμική ενότητα όλων των περιφερειών, των νομών και των διαμερισμάτων της χώρας.

Άλλωστε η παράδοση μοιάζει με την γη, που όσο καλλιεργείται τόσο περισσότερο βλασταίνει και απλώνει τις ρίζες της παντού, όπως συμβαίνει και με τις ελληνικές ρίζες, που μένουν βαθιές και ισχυρές επί χιλιετίες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων στην παραλιακή λεωφόρο της Χίου με μια αλυσίδα 350 χορευτών. Εδώ τα μέλη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου.

Καθώς απολαμβάνεις αυτή την πανδαισία των ηχοχρωμάτων στο θέατρο του Καστρομηνά σκέφτεσαι ότι αξίζουν τον κόπο τέτοιες εκδηλώσεις  και καλώς ταξίδεψαν από την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική για την Χίο τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου τέσσερα χορευτικά σχήματα με δεκάδες χορευτές και χορεύτριες, που με μακεδονίτικους, λαϊκούς και ποντιακούς σκοπούς ξεσήκωσαν τον  κόσμο και καταχειροκροτήθηκαν.

Άριστες εντυπώσεις από το χορευτικό του Παγχαλκιδικού Συλλόγου με ωραία τραγούδια,που σκόρπισαν κέφι.

Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος “Ο Αριστοτέλης”, το Χορευτικό Συγκρότημα του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μενεμένης, ο Χορευτικός Σύλλογος Δυτικής Θεσσαλονίκης “Το Σεργιάνι” και πολλοί ακόμη από διάφορες περιοχές της χώρας με συνολικά 350 χορευτές έδωσαν από την πρώτη μέρα ένα διαφορετικό χρώμα στο νησί. Από την αρχή της παραλιακής ζώνης έως το λιμάνι απλώθηκε μια χορευτική αλυσίδα, που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο στην κεντρική οδική αρτηρία.

Συρτάκι και ζεϊμπέκικο από τα μέλη του χορευτικού “Σεργιάνι” Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την οργάνωση είχε αναλάβει ο  Σύλλογος Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομίας «Χίοι εν Χορώ» με τα μέλη του και δεκάδες εθελοντές, που με κέφι και μεράκι είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδρομών, ξεναγήσεων, παράλληλων δραστηριοτήτων και γλεντιών για όλους τους συμμετέχοντες.

Η εξαιρετική ορχήστρα των λαϊκών οργανοπαιχτών και τραγουδιστών από την Χίο με έναν 15χρονο δεξιοτέχνη στο κανονάκι  !

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου “Χίοι εν χορώ”, Δέσποινα Λοϊζου, ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις ανάγκες του σωματείου των ανθρώπων, που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας  και οργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο νησί.

Το χορευτικό της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Χίου, που έδωσε και μηνύματα ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Συγκινητική ήταν η παρουσία και η συνδρομή των αστυνομικών του νησιού, που μέσα από την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Σ.Χ. Χίου έχουν συστήσει χορευτική ομάδα και έδωσαν εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς τους,, αλλά και των ανθρωπιστικών τους αντιλήψεων.

ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

Οι σύλλογοι, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και τα επιλεγμένα τραγούδια από τον χώρο της παράδοσης κάθε περιοχής.