Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχική Πολιτισμός Αντίο στον Χ. Χάλαρη: Μεγάλη απώλεια για την ελληνική μουσική

Αντίο στον Χ. Χάλαρη: Μεγάλη απώλεια για την ελληνική μουσική

Μεγάλη απώλεια θεωρείται για την ελληνική μουσική ο θάνατος του Χριστόδουλου Χάλαρη, του ανθρώπου, που τον τελευταίο μισό αιώνα ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα, την αξία και ποιότητα της βυζαντινής μουσικής, αλλά επίσης δημιούργησε και εξαιρετικά έργα με ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση, εμπλουτισμένα με στίχους και ακούσματα μιας ξεχωριστής τεχνοτροπίας.
Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης | in.gr

 

Ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών στο ΝΙΜΤΣ Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.  Η κηδεία του θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο αύριο (Σάββατο 2 Φεβρουαρίου), στις 13:00. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων, όποιος θέλει να καταθέσει χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου».Ο Χριστόδουλος Χάλαρης είχε μεγαλώσει σε κρητική οικογένεια παραδοσιακών μουσικών και πρώτη και παντοτινή αγάπη του ήταν η βυζαντινή μουσική. Αλλά ήταν ένας από τους πρώτους συνθέτες της χώρας μας που σπούδασε μαθηματικά -αλλά και μουσική- στο Παρίσι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα επένδυσε και τις επιστημονικές γνώσεις του στη δημιουργία της βασισμένης στη δημοτική και, πολύ περισσότερο, στη βυζαντινή παράδοση δικής του μουσικής, της οποίας αποκορύφωμα κατά γενική ομολογία θεωρείται ο εμβληματικός δίσκος «Δροσουλίτες».

Παράλληλα όμως με τη δημιουργία του ο Χριστόδουλος Χάλαρης υπήρξε επί δεκαετίες και ένας σπουδαίος ερευνητής της βυζαντινής μουσικής με σπουδαίο έργο του το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής». Χριστόδουλος Χάλαρης ήταν ο άνθρωπος που τον τελευταίο μισό αιώνα ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα, την αξία και ποιότητα της βυζαντινής μουσικής.

 

Χρύσανθος, Μαρίζα Κωχ και Νίκος Ξυλούρης σε τραγούδια του Χάλαρη

 

Ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικός ερευνητής έχει αφήσει έντονο το μουσικό του στίγμα κατά τη δεκαετία του ’70 με μια αξιόλογη σειρά ιδιότυπων κύκλων τραγουδιών (“Τροπικός της Παρθένου”, “Ακολουθία”, “Δροσουλίτες”, “Ερωτόκριτος” κ.ά.). Έχουν μείνει αξέχαστες οι συνεργασίες του με τον Νίκο Ξυλούρη και το ν Χρύσανθο σε κορυφαίες συνθέσεις και τραγούδια υψηλής συγκινησιακής φόρτισης, όπως αυτό με τίτλο “Του θάνατου παράγγειλα”.

 

Η δισκογραφική δουλειά και ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης

Σποραδικά καταπιάστηκε και με τη μουσική για εικόνα, γράφοντας αρκετά soundtrack για κινηματογραφικές ταινίες ή ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του στον τομέα αυτό ήρθε το 1980 με τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Επίσης έγραψε μουσική για τις ταινίες όπως οι «Τροπικός της Παρθένου» του Γιάννη Δαλιανίδη και «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη. Η συνεργασία  με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη άρχισε το 1986 για το κοινωνικό δράμα «Η φωτογραφία». Η ταινία εκτυλίσσεται μεταξύ Καστοριάς και Παρισιού, όπου η φωτογραφία μιας τραγουδίστριας διαδραματίζει τον καίριο ρόλο στη ζωή και το τραγικό τέλος του κεντρικού ήρωα. Στην ταινία εμφανίζονται οι ηθοποιοί, όπως οι: Χρήστος Τσάγκας, Άρης Ρέτσος, Στρατής Παχής, Γιάννης Τότσικας και Χρήστος Βαλαβανίδης.

Είχε ιδρύσει Μουσείο Οργάνων στη Θεσσαλονίκη

Ο Χ. Χάλαρης είχε  σπουδάσει μαθηματικά, κυβερνητική και μουσικό αυτοματισμό στο στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε να ερευνά σε βάθος τη βυζαντινή μουσική (η διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Βενσέν είχε ως θέμα τη δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής).

Υπήρξε ιδρυτής της «Ορχήστρας παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων» και ένα εξίσου σημαντικό δημιούργημά του ήταν το Μουσείο Αρχαίων και Βυζαντινών Οργάνων στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επανακατασκεύαζε ο ίδιος όργανα μέσα από παραστάσεις αγγείων και άλλες διαθέσιμες πηγές.