“Λοξές ματιές” είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου Φώτη Κουτσαμπάρη, που έχει σπουδαίο λογοτεχνικό έργο στη Θεσσαλονίκη και σημαντική παρουσία στο χώρο της ενημέρωσης, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού.

Το βιβλίο, αν και έχει εκδοθεί παλιότερα, έχει μια εξαιρετική διαχρονική αξία και ξεχωρίζει για δύο λόγους:

Πρώτον για την βαθιά ευαισθησία του συγγραφέα απέναντι σε  εικόνες της Θεσσαλονίκης, σε διαπροσωπικές σχέσεις και σε αναζητήσεις με μια γραφή υψηλής λογοτεχνικής αξίας.

Δεύτερον για την ευρηματική πρωτοτυπία του, καθώς συγκεντρώνει τα κείμενα κατά μήνα, ώστε να βρίσκεις εξαιρετικά λογοτεχνήματα για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο, τον Νοέμβριο κ.τ.λ. Αισθήματα και γραφές ανάλογα με τις εποχές σε μια εκρηκτική νοηματική συμπύκνωση, που αν την αντιληφθείς πλημμυρίζεις από ποικίλες διαθέσεις.

Όπως αναφέρεται σε ένα σημείωμα για το βιβλίο,  έχουν συγκεντρωθεί αυτούσια και χωρίς επεξεργασία τα κείμενα της περιόδου 2003-2008 και παρουσιάζονται χρονικά από τα τελευταία προς τα πρώτα.
Οι “Λοξές ματιές” είναι λογοτεχνήματα και χαρακτηρίζουν το μήνα της κυκλοφορίας της εφημερίδας. Για αυτό το λόγο ο συγγραφέας θεωρεί το βιβλίο “μηνολόγιο” ή “καλαντάρι”, και ανάμεσα στα κείμενα του ίδιου μήνα διαφαίνονται παρόμοιος προβληματισμός και εντυπώσεις. Είναι οι εικόνες, τα συναισθήματα, οι γεύσεις, οι προσωπικές ενατενίσεις, οι ενδοσκοπήσεις, οι αλήθειες και το ψέμα, δεμένα όλα με ένα νήμα ευαισθησίας και έμπνευσης.
Είναι λέξεις που παίζουν κρυφτό με το πληκτρολόγιο, πότε φανερώνονται και πότε κρύβονται μέσα στην ψυχή. Είναι νοήματα που φαίνονται ασαφή, αλλά με μια βαθιά ανάγνωση, αποκαλύπτουν γνώση, εμπειρία και αποτύπωση στιγμών ζωής.
Τούτα τα λογοτεχνήματα δεν διαβάζονται, αλλά φαίνονται να εισχωρήσουν μέσα μας. Εάν μας αγγίξουν, τότε σημαίνει ότι άξιζε που βρέθηκαν στα χέρια μας.

Εκδόσεις: Μαλλιάρης – Παιδεία