Γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους σε αρχαιολογικούς χώρους, δρώμενα και παραμύθια.

Στις 28-30 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 22η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιό αυτό οι μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, για τρεις μέρες, θα πλημμυρίσουν με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε σε 106 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου πρόκειται για: «Ιστορίες» σκορπισμένες σε 106 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Ιστορίες κρυμμένες μέσα στην καρδιά των πόλεων, στις γειτονιές τους και τους δρόμους τους.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ – ΝΗΣΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο (28-30/9)
«Θεσσαλονίκη, πόλη της Ιστορίας και του Μύθου»
28/9
«Η Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύει. Μικρά μυστικά της καθημερινής ζωής μιας αρχαίας μεγαλούπολης» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δ΄ έως ΣΤ’ Δημοτικού   και σχολικές ομάδες Κωφών-Βαρυκόων στην μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» του Μουσείου (10.00-13.00).
«Περιδιαβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη της Αρχαιότητας» Θεματικές ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις «Αγρός οικία κήπος τόπος» (ώρα 09:30) & «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» (ώρα 11:00) κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 2313310201, πρωινές ώρες.
Συναυλία χορωδιακής μουσικής με την Χορωδία και την Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Γυμνασίου της Πράγας (ώρα 20:00).
29/9, 20.00 «Οι νοστιμούλες» της Ελένης Μερκενίδου. Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία  Έφης Δρόσου με τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος : Ορέστη Χαλκιά, Μαρία Καραμήτρη, Πολυξένη Σπυροπούλου και Μαρία Χατζηιωαννίδου. Πρόκειται για μια μεταγραφή τριών  μυθολογικών γυναικείων πορτραίτων που περιμένουν τον άνδρα . Ο νόστος του Οδυσσέα στην πόλη/πατρίδα/γυναίκα  εμπνευσμένη από τον Όμηρο. Η Κίρκη , η Καλυψώ και η Πηνελόπη ανατρέπουν τα στερεότυπα και δημιουργούν μια σειρά κωμικών επεισοδίων και  εκρηκτικών  εκπλήξεων.
30/9, 20.00. Μουσική εκδήλωση με τραγούδια συνθετών που γράφτηκαν με αφορμή την πόλη της Θεσσαλονίκης, την μυθολογία, τις ομορφιές της. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Θωμάς Κοροβίνης, Μαρία Φωτίου, Λάζαρος Χαριτίδης, Σταύρος Κρομμύδας
Τ/ 2313 310255,-273, 2315 200004 (ΚΘΒΕ)
E.mail. chtsouggaris@culture.gr , eionnidou@culture.gr   deputydirector@ntng.gr (ΚΘΒΕ)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  Δ/νση  Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης & Ειδικό Δ.Σ. Κωφών-Βαρυκόων Πανοράματος, Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης,  Μουσικό Σχήμα Θωμά Κοροβίνη

 Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (28-30/9)
28/9 (9.00-20.30) 29/9 (10.00 – 19.00) Διεθνής διημερίδα,  «Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918: η πόλη και οι αναπαραστάσεις της» στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου  «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)». Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξετάσουν το ιστορικό πλαίσιο αλλά και τις συχνά αμφιλεγόμενες αναπαραστάσεις της πόλης στη φωτογραφία, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά σε μια προσπάθεια να εγγράψουν το «ξεχασμένο» μέτωπο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη συζήτηση για τον Α΄  Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».
E-mail: mbp@culture.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
«Πόλεις – εικόνες» εικαστική έκθεση με έργα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (από 19/9/2018 έως 14/10/2018)
Τ/ 23850 55275 (ΤΕΕΤ), 2313 306400 (ΜΒΠ)
E-mail: zgodosi@uowm.grmbp@culture.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού , Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
20/10 Ημερίδα με τίτλο «Μάθηση και δημιουργία: διαδρομές μέσα από Μουσεία και Πολιτιστικούς Φορείς»
Τ/ 210 3250341
E-mail.  pr@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ΟΜΕΡ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) (29/9)
«Μια παραλία σας όνειρο… πολλές μικρές ιστορίες» Μουσειοπαιδαγωγική δράση για ηλικιακό κοινό 8-98 ετών που συνίσταται στη σύνθεση μοναδικών, προσωπικών προτάσεων για την ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης  αξιοποιώντας επιλεγμένα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν της πόλης που συγκροτούν εικόνες της σύγχρονης ζωής. Μέσα από την ενθύμηση και ανακάλυψη στοιχείων της πόλης, αρχαία και σύγχρονα μνημεία, έργα τέχνης ανοιχτού χώρου με αναφορές σε έργα που πλαισιώνουν τον προαύλιο χώρο του ΜΜΣΤ, παλαιά και νέα στοιχεία της εικόνας του αστικού ιστού της πόλης, κτήρια, σημάνσεις αλλά και μεγάλα έργα σε εξέλιξη, όπως το μετρό. Μέσα από χειρωνακτική και ψηφιακή ανασύνθεση ο καθένας θα δημιουργήσει τη δική του παραλία έτσι όπως την
ονειρεύεται. Συνδυάζοντας με πρωτότυπο τρόπο διάφορες τεχνικές δημιουργείται μια εγκατάσταση σε εξέλιξη. Η «φανταστική παραλία» μετατρέπεται  σε αφίσα και τις ιδέες μας τις μοιραζόμαστε με τους γείτονες και  το κοινό της πόλης!
Τ/ 2310 240002
E-mail. mmca.education@gmail.com
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Θεσσαλονίκη, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (28-30/9)
28/9 «Αστικές παρΑΔΩσεις» Θεματική συναυλία που παρουσιάζει μουσικές πρακτικές, όψεις της καθημερινότητας, σελίδες της ιστορίας, εικόνες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος αστικών κέντρων του ελλαδικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής της βορειο-ανατολικής Μεσογείου, μέσω παραδοσιακών και αστικών τραγουδιών. Από το έργο των ρωμιών συνθετών της Πόλης, έως τη σύγχρονη δημιουργία του 20ου αιώνα η συναυλία φωτίζει στιγμιότυπα της ζωής στην πόλη και της εξέλιξής της.
Συντελεστές: Κατερίνα Λύγκουρα: επιμέλεια, τραγούδι, κρουστά- Βασίλης Κασούρας: ούτι, πολίτικο λαούτο, μπαγλαμάς, τραγούδι- Δημήτρης Θεοδωράκης: βιολί.
29/9 «Ο/ω/δικά πουλιά» Performance ηλεκτρονικής-πειραματικής μουσικής σύνθεσης που βασίζεται σε ηχογραφήσεις (field recordings) πουλιών στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και παράλληλης προβολής σχετικών φωτογραφιών. Η performance εστιάζει στο ηχητικό περιβάλλον της πόλης και στον τρόπο που τα πουλιά, ζώντας προσαρμοσμένα στο αστικό τους ενδιαίτημα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ηχητικού του χαρακτήρα. Συντελεστές: Λάζαρος Αποκατανίδης, μουσικός- Ηρακλής Δεϊρμεντζίδης, φωτογράφος
28-30/9 «Πόλεις σε μετάβαση» Ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις: «Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου» (συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και «Το ηχοτοπίο της πυρκαγιάς: απόηχοι από τη Θεσσαλονίκη του 1917».
Τ/ 2310 889-840,-843
E-mail. lemm-th@otenet.gr
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, Πολυχώρος Πολιτισμού της Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων  Χαμιδιέ – Ισλαχανέ και πέριξ (27,28/9)
«Εντός κι Εκτός των Τειχών της πόλης» Περιηγητική ξενάγηση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη γειτονιά των Ανατολικών τειχών της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό  και τερματισμό τον Πολυχώρο Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ –Ισλαχανέ. Μέσα από θεατρική αφήγηση και διαδραστικούς αυτοσχεδιασμούς τα παιδιά θα ξεναγηθούν σ’ ένα ιστορικό τμήμα της πόλης.
Τ/ 2310 213800
E-mail. ynmtekm@culture.gr
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (28, 29/9, 12.00-15.00)
«Οι πόλεις και τα επαγγέλματά τους: η μαρμαροτεχνία» Επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μνήμη και σμίλη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων». Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την εφαρμογή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση μνημείων, την αστική αρχιτεκτονική και την τοπική ανάπτυξη.
Τ/ 2310 385662, 210 9239186
E-mail.  KyriaziK@piraeusbank.greducation.ysma@culture.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης – Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης

Θεσσαλονίκη, Παιδικό Μουσείο (30/9)
«Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι … στη Θεσσαλονίκη» Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν την πόλη ξετυλίγοντας το κουβάρι της Ιστορίας από το 315 π.Χ. έως και σήμερα μέσα από μια αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικής πόλης μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια.
Τ/ 2310 913047
E-mail. paidikomouseio@gmail.com
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Λητής, Προαύλειο Ναού Αγ. Αθανασίου Λητής,  Μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη» (28, 29/9)
«Πόλεις γύρω από την πόλη. Λητή, πόλις λανθάνουσα»
28/9 Στον αύλειο χώρο του Αγίου Αθανασίου Λητής, κοινωνικού κέντρου του μεταβυζαντινού οικισμού, θα γίνει παρουσίαση των αρχαιολογικών δεδομένων από την περιοχή Λητής-Λαγυνών, με σκοπό την ανασύνθεση της εικόνας της αρχαίας πόλης και του παραγωγικού χώρου στον οποίο αυτή αναπτύχθηκε.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ανασύνθεση μιας διαχρονικής εικόνας για τη Λητή μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις μαρτυρίες των γραπτών πηγών. Το πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί στη σχολική τάξη
29/9 Θεματική ξενάγηση απευθυνόμενη σε στοχευμένες ομάδες κοινού, όπου σωστικές ανασκαφές αποκαλύπτουν την αρχαία Λητή, με στόχο την αναπαράσταση ενός λανθάνοντος αρχαιολογικού τοπίου μέσα από στιγμιότυπά του.
Τ/ 2310 801402
E-mail. efapeth@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Χαλκιδική, Αρχαία Στάγειρα (Ολυμπιάδα Χαλκιδικής) (28/9)
Διάλεξη του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Παπαστάθη με θέμα “Αρχαία Στάγειρα. Μια πόλη-κράτος στο μακεδονικό βασίλειο” στη στοά του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων, μετά από σύντομη ξενάγηση στον χώρο.
Τ/ 2310 285163
E-mail. kpapastathis@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους , Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Δήμος Αριστοτέλη

Χαλκιδική, Όλυνθος (29/9)
«Αρχαίες και σύγχρονες Πόλεις», διάλεξη του αρχαιολόγου Σπυρίδωνα Βασιλείου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου
Τ/ 23710 22060
E-mail. spvasiliou@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Σιθωνία Χαλκιδικής, Πύργος Αγ. Νικολάου, (28/9)
«Αρχαίες και σύγχρονες Πόλεις», διάλεξη του αρχαιολόγου Σπυρίδωνα Βασιλείου στον αρχαιολογικό χώρο Πύργος – Μυτάρι Αγ. Νικολάου Σιθωνίας
Τ/ 23710 22060
E-mail. spvasiliou@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής

Χαλκιδική, Μεσαιωνικά Σιδηροκαύσια, Στάγειρα, Δήμος Αριστοτέλη (28/9)
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του οικισμού των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων,  προβολή οπτικοακουστικού υλικού στο εσωτερικό του αναστηλωμένου
οθωμανικού λουτρού
Τ/ 2310 285163
E-mail. agoumatianos@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας (28/9)
«Πόλ(ε)ις και Χώρα: αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί στην αρχαιότητα» Αρθρωτή εκδήλωση δεκάλεπτων παρουσιάσεων και ξενάγηση στο μουσείο της Πέλλας με έμφαση στη σχέση των πόλεων και της υπαίθρου στην κλασική (Πέλλα) και ύστερη αρχαιότητα (Έδεσσα) και το Μεσαίωνας (Μογλενά στην Αλμωπία).
Τ/ 23810 24356
E-mail. gstalidis@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

Αρχαιολογικός χώρος Δίου (28,29/9)
«Γενέθλια Χώρα» Εικαστική έκθεση του Αστέριου Γκέκα με θέμα την αρχαία πόλη του Δίου.
Τ/ 23510 47883
E-mail. efapie@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Βιωματικό πάρκο Λειβήθρων (28,29/9)
«Πόλ(ε)ις και ύπαιθρος χώρα στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου»
«Αστικά κέντρα και η ύπαιθρος χώρα του Μακεδονικού Ολύμπου» Παρουσίαση και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με διαχρονικές μορφές οικοτεχνίας στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (αμπελουργία – οινοποιία, ελαιοκομία, μελισσοκομία) και συγκεκριμένα στο Ηράκλειον, τα Λείβηθρα και το Δίον.
«Γυναίκες του Κόσμου» Έκθεση φωτογραφίας του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη (ΚΟΙΝΣΕΠ Παλαιού Παντελεήμονα).
Κοζάνη, Κλειστό Αμφιθέατρο Ποντοκώμης (30/9)
«Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής»  Παρουσίαση των ευρημάτων, με έμφαση στα νεολιθικά ειδώλια, των ανασκαφών της Εφορείας στο ΔΔ Ποντοκώμης. Μετά το τέλος της παρουσίασης, κομμωτές θα αναπαράγουν νεολιθικές κομμώσεις, χτενίζοντας γυναίκες της περιοχής.
Τ/ 24610 98800
Ε-mail. efakoz@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, ΔΔ Ποντοκώμης Δήμου Κοζάνης, Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης

Αρχαία Ευρωπός, Κιλκίς (28/9)
«Ευρωπός-Πόλη της Ευρώπης, Ευρωπός-Πόλη του Κόσμου» Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου της περιοχής της Ευρωπού, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της Εφορείας, θα αφηγηθούν ιστορίες της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής Ευρωπού, με βάση τα ευρήματα των ανασκαφών και τις πηγές και σε συσχέτιση με ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Τ/ 2310 413415, 23410 22477
E-mail. efakil@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς

Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς (27/9)
«Η οχύρωση της πόλης της Καστοριάς τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή»
Εκπαιδευτική δράση για  σχολικές ομάδες Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Τ/ 24670 88200
E-mail. efakas@cilture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς

Φλώρινα, Αρχαιολογικός χώρος Πετρών (27-29/9)
«Μια πόλη, χίλιες ιστορίες» Δράση με φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας στον αρχαιολογικό χώρο Πετρών Φλώρινας
«Ανακαλύπτοντας την αρχαία πόλη των Πετρών» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον αρχαιολογικό χώρο Πετρών
Τ/ 23850 28206
E.mail. efaflo@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή –Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σουφλί, Μουσείο Μετάξης (28,29/9)
«Μεταξένιες ιστορίες» και «Μύθοι από τον δρόμο του μεταξιού» Λαϊκές αφηγήσεις για σχολικές ομάδες και γενικό κοινό
28/9, 09:00-13:00 «Μεταξένιες ιστορίες», για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παραδοσιακά παραμύθια  με θέμα το ταξίδι του μεταξιού και τους πολιτισμούς που ένωσε από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Δωρεάν, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
29/9, 18:00-20:00 «Μύθοι από τον δρόμο του μεταξιού»  για γενικό κοινό. Αφηγήσεις που ζωντανεύουν ιστορίες από τις χώρες που βρίσκονταν κατά μήκος του «Δρόμου του μεταξιού». Είσοδος ελεύθερη
Τ/ 210 3256926
E-mail. VenizeleaM@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αναστασιούπολη Ροδόπης (30/9)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά με θέμα τη ζωή
στη βυζαντινή Αναστασιούπολη και στόχο τη γνωριμία με την αρχιτεκτονική της πόλης, τη σχέση της με άλλες πόλεις της Θράκης, τη γεωγραφική της θέση ως λιμάνι της Βιστωνίδας, καθώς και την ανασκαφική έρευνα της πόλης και προοπτικές για την ανάδειξή της.
Τ/ 25310 22411
E-mail. efarod@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Αρχαιολογικός χώρος Μύρινας Λήμνου (28/9)
Ομιλία με τίτλο «Νεότερες Αρχαιολογικές Έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στην Ηφαιστία Λήμνου (2015-2017)»
Τ/ 22510 40716
E-mail. efales@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (30/9)
Ομιλία με τίτλο «Λεσβίων Πολιτείαι»
Τ/ 22510 40716
E-mail. efales@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αγία Παρασκευή Λέσβου, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου  (29/9, 19.00-21.00)
«Μουσικές του κόσμου» με τη διαπολιτισμική χορωδία «Cantaλαλούν». Ένα πολυπολιτισμικό μουσικό ταξίδι, για γενικό κοινό, με ήχους και ρυθμούς από τη Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή, την Αφρική, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη. Είσοδος ελεύθερη
Τ/ 22530 32300
E-mail.  Papadopouloum@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Σίγρι Λέσβου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (28-30/9)
«Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης – Μια θαλάσσια περιήγηση στην ιστορία της δημιουργίας του Αιγαίου!» Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς»
Τ/ 22530 54434, 22510 47033
E-mail. lesvospf@otenet.gr
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Χίος, Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού (28/9)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με θέμα «Ο οικισμός του Εμποριού της Χίου από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως την Παλαιοχριστιανική εποχή»
Τ/ 22710 44238
E-mail. efachi@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

Χίος, Μουσείο Μαστίχας (29,30/9)
«Η δική μου πόλη» Διήμερο εργαστήρι δημιουργικής γραφής για μαθητές ηλικίας 12-16 ετών. Με ασκήσεις θεματικής γραφής (29/9) και ανάγνωση κειμένων( 30/9).
Δωρεάν, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Τ/ 22710 72212
E-mail: GavalasD@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Πηγή: iefimerida.gr