Συμμετέχουν 26 ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ιράν, την Ουγγαρία και την Κροατία, με τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις να παρακολουθούν περί τους 12.000 μαθητές από την Πιερία αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα μυούνται χιλιάδες μαθητές, Έλληνες και ξένοι, που συμμετέχουν στην 6η Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού “Ολύμπια εν Δίω”, που διεξάγεται στην Πιερία, στο αρχαίο θέατρο του Δίου και σε περιφερειακά αμφιθέατρα του νομού.
Στη συνάντηση, η αυλαία της οποίας άνοιξε στις 15 Σεπτεμβρίου και θα πέσει στις 28 του ίδιου μήνα, συμμετέχουν 26 ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ιράν, την Ουγγαρία και την Κροατία, με τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις να παρακολουθούν περί τους 12.000 μαθητές από την Πιερία αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι συναντήσεις των μαθητών σ’ αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ, που διαρκεί εννέα ημέρες, όσο και οι Πιερίδες Μούσες, είναι μια μοναδική εμπειρία για τα ίδια τα παιδιά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση.
«Πρόκειται για μια αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Μακεδονίας», εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιώργος Φουρνιάδης. «Οι αγώνες που διοργανώνουμε αποτελούν αναβίωση θεσμού της αρχαιότητας και έχουν τη μορφή Διεθνούς Μαθητικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος για 6η συνεχή χρονιά», εξηγεί.

Η εμψυχώτρια και σκηνοθέτης της ομάδας “ G”, Κυριακή Στέφανου, είναι εθελόντρια που υπηρετεί το θέατρο και την κοινωνία. Πριν από τέσσερα χρόνια δημιούργησε τη συγκεκριμένη ομάδα, όπου τα παιδιά μυούνται στον θαυμαστό κόσμο της τέχνης και του θεάτρου. «Το κάνω γιατί λατρεύω το θέατρο, αλλά και τη γραφή, αφού γράφουμε σενάρια, κάνουμε ομαδική δημιουργική εργασία», λέει η κ. Στεφάνου.
Για τις “ Όρνιθες” που παρουσίασε η ομάδα στο φετινό φεστιβάλ λέει ότι τα παιδιά τις λάτρεψαν. Αγαπούν το έργο και αυτό φαίνεται στη σκηνή. Σεβόμενοι το πρωτότυπο κείμενο και σατιρίζοντας εύστοχα τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, οι μαθητές μετέφεραν μια υπέροχη παράσταση τόσο στις ερμηνείες όσο και στη σκηνοθεσία, αλλά και στις χορογραφίες.
«Έγινε και αυτό το θαύμα της Τέχνης, τα παιδιά της ομάδας ταυτίστηκαν με τα πουλιά του Αριστοφάνη, τα πουλιά-φορείς της ειρήνης και αγάπης», επισημαίνει η κ. Στεφάνου.
Μέλος της ομάδας, η Θένια Σπυριδάκη, φοιτήτρια της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ μιλάει για τη δική της συμβολή στο έργο: «Σκηνογραφώντας τα πουλιά του Αριστοφάνη, επέλεξα τα πουλιά από την ελληνική επικράτεια και η σκηνή στο πάτωμα έγινε ο ουρανός».
Η Κατερίνα Ψαρά ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους συμμαθητές της και μιλώντας στο “ Πρακτορείο FM” αποκαλύπτει πως από την εμπειρία αυτή έμαθε πολλά από τον Αριστοφάνη. «Σαν να ήταν ο δάσκαλός μου στο σχολείο!», λέει χαρακτηριστικά, ενώ ο Δημήτρης Κακαμούκας -εκ των συντελεστών κι αυτός- κάνει όνειρα να σπουδάσει θεατρολογία και ηθοποιία και λέει πως στην ομάδα “ G” ανακάλυψε τον εαυτό του και αγάπησε το θέατρο για πάντα.
Για την αγαθή τύχη που τούς έφερε στον δρόμο τους την κ. Στεφάνου αλλά και την πληρότητα που ένιωσε μετά το τέλος της παράστασης, μίλησε ο αδελφός του Δημήτρη, Ευριπίδης Κακαμούκας, ενώ η Δώρα Τσαχουρίδου, συνεργάτιδα του γραφείου καινοτόμων δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σημείωσε -μεταξύ άλλων- τον διδακτικό σκοπό της όλης διοργάνωσης.
Στη διάρκεια αυτών των 6 χρόνων συμμετείχαν στη διοργάνωση μαθητές και από  Αυστραλία, Γεωργία, Αλβανία, Ισραήλ, Γερμανία, Ρωσία, ενώ συμμετέχουν και αθλητικές ομάδες.
Οι βασικές δράσεις των αγώνων γίνονται στο Δίον, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις στα ανοικτά θέατρα του Λιτόχωρου, Κορινού και Αιγινίου.
Η λήξη της Διεθνούς Μαθητικής Συνάντησης Αρχαίου Θεάτρου «Ολυμπία εν Δίω» θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, με το έργο “ Το μεγάλο μας τσίρκο” του Ι. Καμπανέλλη από θεατρική ομάδα της Βούλας Αττικής και την παράσταση “ Νεφέλη” του Αριστοφάνη από ου 4ου Λύκειο Χανίων Κρήτης.
Τα “ Ολύμπια εν Δίω” διοργανώνει η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας/Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ