Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχική Πολιτισμός “Τρώνε” την Αθηνά Καμπάκογλου από την παρουσίαση της εκπομπής “Η Αυλή των...

“Τρώνε” την Αθηνά Καμπάκογλου από την παρουσίαση της εκπομπής “Η Αυλή των Χρωμάτων” – Αντίδραση της ΕΣΗΕΑ

Υποβάθμιση της παρουσιάστριας της εκπομπής ¨Η Αυλή των Χρωμάτων” Αθηνάς Καμπάκογλου επιχειρείται από τον πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ Κων. Ζούλα, όπως καταγγέλλει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Η διοίκηση της ΕΡΤ προσπαθεί να προωθήσει άλλη παρουσιάστρια στη θέση της Αθηνάς Καμπάκογλου και να παραγκωνίσει την ίδια δίνοντάς της το τίτλο της αρχισυντάκτριας, ενώ η δημοσιογράφος είναι επί χρόνια δημιουργός και παρουσιάστρια της εκπομπής.

Σειρά δημοσιευμάτων θέλουν την Αθηνά Καμπάκογλου να αντικαθίσταται στη νέα σεζόν  από την ηθοποιό Κατερίνα Παπουτσάκη.

Η «Αυλή των Χρωμάτων», ιδέα της Αθηνάς Καμπάκογλου, ξεκίνησε το 2018 και σύντομα αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό, σημειώνοντας τηλεθέαση που ήταν σταθερά πάνω από τον μέσο όρο του καναλιού, παρότι ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από 5 χρόνια.

Η επιστολή της Αθηνάς Καμπάκογλου

Στην επιστολή διαμαρτυρίας της δημοσιογράφου της ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ, αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες γίνομαι αποδέκτης διαφόρων δημοσιευμάτων, τα οποία επιβεβαιώνονται και από διάφορες μεμονωμένες, σχετικές όμως με τη Δημόσια Τηλεόραση, φωνές, που με φέρνουν εκτός παρουσίασης της εκπομπής «Η Αυλή των Χρωμάτων» και τη θέση μου να καταλαμβάνει η ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προαναφερθείσα εκπομπή είναι ξεκάθαρα δικό μου δημιούργημα, με την πολύτιμη βεβαίως συμπαράσταση και βοήθεια του εσωτερικού και αξιόλογου δυναμικού της ΕΡΤ, χρεώνοντας την εταιρεία με το υπέρογκο ποσό των 150 ευρώ, ανά επεισόδιο και την προσωπική μου αμοιβή να περιορίζεται αυστηρά στο μισθό μιας απλής δημοσιογράφου.

Αρχικά είχα την παρουσίαση, στη συνέχεια τη συμπαρουσίαση και στο σύνολο των χρόνων την αρχισυνταξία.

Η εκπομπή ξεκίνησε το 2018 ως εσωτερική παραγωγή, σημειώνοντας για 3 χρόνια σημαντική επιτυχία, ως προς τα νούμερα τηλεθέασης, στο πλαίσιο πάντα των δεδομένων της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα της ΕΡΤ2. Γεγονός όμως που ενοχλούσε κατά καιρούς κάποιους εκ των ιθυνόντων, οι οποίοι εκδήλωναν την αντίθεση τους με κάθε είδους επιθέσεις. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις εξωτερικές παραγωγές και ο νοών νοείτω.

Έβαλαν και τον Χρ. Νικολόπουλο

Στη συνέχεια η συγκεκριμένη εκπομπή δυστυχώς μπήκε στο στόχαστρο του κυρίου Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος εξέφρασε την «επιθυμία» αρχικά να την καταργήσει, γεγονός που οδήγησε στη συμβιβαστική λύση της συμπαρουσίασης με τον κύριο Χρήστο Νικολόπουλο, που ανέβασε όπως ήταν αναμενόμενο, το κόστος σε 10.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Και πάλι όμως το συγκεκριμένο κόστος σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμο με τις 40.000 ευρώ ανά επεισόδιο αντίστοιχων μουσικών εκπομπών, διότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών παράγεται από ανθρώπους της ΕΡΤ.

Η επιτυχία της «Αυλής των Χρωμάτων» συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν, με επαναλαμβανόμενη πρωτιά σε αριθμό τηλεθεατών, ισχύουσα και για τα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης.

Φθάνοντας λοιπόν στο σήμερα η συγκεκριμένη εκπομπή πήρε ανανέωση με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ, τον περασμένο Μάιο, ως έχει και χωρίς να έχει προκύψει ουδέν πρόβλημα σε σχέση με τους παρουσιαστές, ενώ δημοσιεύτηκε στη συνέχεια και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τον Ιούλιο συνεργάστηκα με τον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης κ. Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου, για διάφορα θέματα λειτουργίας της επόμενης σεζόν, προεξαρχόντων των τεχνικών.

Μετά από όλα όσα σας προανέφερα την περίοδο αυτή βρίσκομαι στη δίνη διαφόρων δημοσιευμάτων και ερωτήσεων από τους τηλεοπτικούς συντάκτες, μην έχοντας όμως καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και αναγκάζομαι να δηλώνω ευθαρσώς πλήρη άγνοια. Προφανώς ο κύριος Ζούλας επιχειρεί να με αιφνιδιάσει, εμποδίζοντας τη δυνατότητα της όποιας αντίδρασης μου.

Αναμένει αναμφίβολα μια νέα απόφαση, του στάθηκαν εμπόδιο οι θερινές διακοπές, του Δ.Σ. της ΕΡΤ, προκειμένου να αναιρέσει αυτή του Μαΐου και να επικυρώσει και επίσημα, κατόπιν εορτής, τα ήδη διαρρέοντα από τον ίδιο, στον τύπο. Περιμένει επίσης και την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής κοστολογίου, μόνο που την ίδια απόφαση περιμένουμε και εμείς με μεγάλη περιέργεια. Με λίγα λόγια προσπαθεί να με φέρει προ τετελεσμένου. Απαύγασμα ηθικής και εντιμότητας!

Σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα για τον Ζούλα

Συμπερασματικά και μετά τα προαναφερθέντα προκύπτουν σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα στα όποια ο κύριος Ζούλας υποχρεούται να απαντήσει έστω και αν το «παίζει» ενός ανδρός αρχή.

1. Να αποσαφηνίσει με ποια κριτήρια επιλέγει ή καταργεί εκπομπές;

2. Με ποιο δικαίωμα ισοπεδώνει επαγγελματικές και ανθρώπινες υποστάσεις;

3. Η αντικατάσταση μου πόσα ακριβώς χρήματα θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό;

4. Με ποιο δικαίωμα υποτιμά και απαξιώνει διαρκώς το αξιόλογο προσωπικό της Δημόσιας Τηλεόρασης και που ακριβώς επιδιώκει να φθάσει; Στην πλήρη ισοπέδωση του;

5. Με ποιο δικαίωμα διασύρει την αξιοπιστία και το κύρος του Δ.Σ παρουσιάζοντας το ως ουραγό στις τετελεσμένες αποφάσεις του;

Τις αποφάσεις που εντέχνως και κρυφίως διαρρέει, πριν καν πάρουν την έγκριση των μελών του, από ό,τι φαίνεται έχουν αλλάξει de jure και de facto τα δεδομένα λειτουργίας της ΕΡΤ και έχουν περάσει στην ενός ανδρός αρχή. Τελικά δίνει κάπου αναφορά ο συγκεκριμένος κύριος; Θα ήθελα να το πληροφορηθώ προκειμένου με αίσθημα δικαιοσύνης να επιμερισθούν οι ευθύνες.

Επίσης αναρωτιέμαι αν τα μέλη του Δ.Σ της ΕΡΤ, έχουν αποδεχθεί το ρόλο που τους έχει επιφυλάξει;

Τέλος παρακαλώ για τις δικές σας ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να επικρατήσει αντικειμενικότητα, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και διαχείριση στον πολύπαθο χώρο της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και να περιφρουρηθούν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία της συμπεριφοράς του Προέδρου της ΕΡΤ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τη συμπεριφορά του Προέδρου της ΕΡΤ, κ. Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος σταθερά υποτιμά και απαξιώνει εργαζομένους, ενώ, παράλληλα, αγνοεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Συστηματικά αποφασίζει μόνος του και στη συνέχεια διαρρέει εντέχνως τις αποφάσεις του, πριν καν πάρουν την έγκριση των μελών του Δ.Σ..

Τελευταίο θύμα της διοίκησης Ζούλα είναι η συνάδελφος Αθηνά Καμπάκογλου, η οποία από το 2018 έχει την αρχισυνταξία και την παρουσίαση της επιτυχημένης εκπομπής «Η Αυλή των Χρωμάτων» η οποία κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό και μάλιστα ως εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με μηδαμινό κόστος. Η εκπομπή μπήκε στο στόχαστρο του Προέδρου πριν από ενάμισι χρόνο, και υπό την απειλή της κατάργησής της, έγινε μεικτή παραγωγή με την έλευση συμπαρουσιαστή, ανεβάζοντας το κόστος σε 10.000 € ανά επεισόδιο. Τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται στον Τύπο ότι θα προσληφθεί και παρουσιάστρια – ηθοποιός κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος και η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου καλείται να περιοριστεί στο ρόλο της αρχισυνταξίας, αν και η εκπομπή είναι πρόταση και δημιούργημά της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει, ότι πρώτιστο καθήκον της εκάστοτε διοίκησης της ΕΡΤ είναι η αξιοποίηση των εργαζομένων και όχι η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές και σε πειραματισμούς με παρουσιαστές χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο”.